Thursday, November 12, 2009

Betala med check

Om man betalar med check idag i Sverige anses man nog mer eller mindre som ett "förhistoriskt fossil". :) Här i USA och i mina trakter är det fortfarande väldigt vanligt att betala med check.

Varför checkar har levt kvar vet jag inte men det är uppenbarligen en del av den amerikanska kulturen. Jag betalar de flesta av mina räkningar via internet men min hyra betalar jag med check. Eftersom uthyrningsföretaget ligger i Weed brukar jag gå in på deras kontor och betala. Då vet jag att de får min check i tid. De har inte ens möjligheten att kunna betala via internet.
När jag handlar mat betalar jag också ofta med check. Och jag är inte alls ensam om att göra det. Har sett många andra som gör det.

För 1,5 månad sedan lade hårddisken av i min ena dator och jag fick en oväntad utgift eftersom jag ville byta ut hårddisken. Mannen som lagade datorn skickade mig en räkning via posten och det fanns ingen möjlighet att betala förutom via check. Vi hade säkert kunna mötas personligen och jag hade kunnat betala honom kontant men han verkade inte riktigt vara "uppsatt" för kreditkortsbetalning. Jag lade på mitt brev här i Lake Shastina i den utgående post"luckan" och efter ett par veckor märkte jag att han inte löst min check. Jag ringde upp honom och han sade att han inte fått min check. Han borde ha fått den inom 1-2 dagar. Uppenbarligen hade mitt brev försvunnit. Eftersom det var en litet högre summa jag ställt ut checken på ville jag givetvis att ingen annan skulle kunna lösa in checken så jag fick stoppa betalningen - vilket givetvis kostar pengar. Uppenbarligen en nackdel med att skicka checkar via posten.

Det finns en hel "industri" i USA med olika slags utseende på checkarna. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen och man kan få olika bakgrunder på checkarna, alltifrån en liten hund till den amerikanska flaggan.

Jag känner mig faktiskt litet som "kusinen från landet" när jag kommer på besök till Stockholm nuförtiden. :)

Bilden från The Styles Check Company.

7 comments:

olgakatt said...

Jag har nyligen uppmärksammat detta egendomliga fenomen! En amerikansk bekant skulle betala för en grej från en väninna till mig och lyckades inte med transaktionen till Sverige. Så vi bestämde att hon skulle betala till mina släktingar i USA som jag ändå var skyldig pengar för grejor dom köpt till mig. Vad paff jag blev när hon skickar en check till deras bank - inget tal om internetbank här, inte.

Men vilken tur att ingen annan hade löst ut din check!
Jag tror du till och med kan riskera i Stockholm att ingen vill ha din check! Eller att det blir väldigt dyrt att lösa in den mot kontanter. Men du har väl ett kort också?

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jaha, du har också upplevt denna amerikanska "egenhet". Kanske vi helt enkelt är litet "efter" här på andra sidan Atlanten. :) Det kändes säkrast att stoppa checken eftersom det var en litet större summa. Jodå, jag har två kreditkort som jag kan använda och som jag använder när jag t ex handlar saker via internet. Och jag använder dessa kort troligen litet annorlunda än de flesta gör eftersom jag alltid betalar av min skuld varje månad. Många tror jag "missbrukar" kreditkort och får en obehaglig överraskning när de har en skuld de kanske inte kan betala av.

Nina said...

Jag är så glad att jag hittat till din blogg. Jag och min man tänker immigrera till USA och hoppas hoppas att han inom en snar framtid får sin greencard. Vi har aldrig varit i usa förut, så jag tänkte fråga dig angående jobb o sånt: är det svårt att hitta jobb i usa?

Anonymous said...

Vet du? Jag är så omodern att jag inte ens har något betalkort. Inte ens ett bankomatkort längre för de går inte att få utan att det är typ visa-kort också.

Jag får gå in på banken någon gång i veckan och ta ut pengar. Hur gameldags är inte det? ;-)

Kram

Anne-Marie said...

Nina: Välkommen hit! :) Eftersom det fortfarande är en djup lågkonjunktur i USA är det nog inte alldeles lätt att hitta jobb. Givetvis skiljer sig olika stater från varandra. Kalifornien (där jag bor) är en stat som håller på att gå i bankrutt och det gör givetvis att jobben inte är lika många som för ett par år sedan. Jag är bara nyfiken på en sak - skall ni immigrera till USA och ni har aldrig varit här? Inte ens på semester?

Maria: Du och min mamma skulle finna varandra med en gång. :) Hon är precis som, du har inget bankomatkort utan går till banken. Inget fel i det men nog kan jag tycka att mitt bankomatkort är praktiskt eftersom jag kan ta ut pengar även när banken är stängd. Kram!

Nina said...

Hej Ann-Marie,
Tusen tack för ditt svar. Ja, precis, vi ska immigrera dit och har aldrig varit i USA förut. Det är min man som jobbat med us army i irak och har då möjlighet att söka asyl där trots att han nu lever i sverige.

Anne-Marie said...

Nina: Det beundrar jag verkligen, att flytta till ett land ni aldrig varit i. Jag skulle inte rekommendera er att flytta till Kalifornien eftersom det ekonomiska läget är rätt dåligt. Har du frågor får du gärna skicka ett privat mail - min email finns på min profil.