Monday, June 8, 2009

Budgetkris i Kalifornien

Vet inte hur mycket det skrivs i svenska tidningar om det enorma budgetunderskott som vi har i Kalifornien. Här är det i alla fall en påtaglig verklighet för fler och fler människor.

I stort sett varje dag får vi email på skolan om de diskussioner och förhandlingar som pågår i Kaliforniens "regering" när det gäller nedskärningar inom skolvärlden. Tydligen är det mycket stora nedskärningar som kommer att ske under det närmaste året. Ännu så länge har ingen fått sluta på skolan på grund av den ekonomiska krisen men jag har en känsla av att det bara är en tidsfråga. Jag vet att flera personer nu under sommaren går i pension tidigare än vad de annars skulle ha gjort och det kan ju vara ett sätt att spara pengar. Chefen för vår skola verkar ha en mycket sund och konstruktiv inställning till det hela och kommer troligen att göra allt för att skolan skall klara sig så bra som möjligt.

Något annat som märks är alla de hus som är till försäljning. I Lake Shastina har var och vartannat hus en "For Sale" skylt. Många människor klarar inte av sina hus/lånebetalningar och får gå från sina hus. "Foreclosures" (utmätning kanske man säger på svenska) är vanligt nuförtiden.

För inte så länge sedan höjdes skatten på varor. Den var tidigare 7,25% här där jag bor - den varierar tydligen litet beroende på var man bor i Kalifornien - och nu är den 8,25%. Det märks när man köper för litet större belopp. Vi har ingen skatt eller moms på mat men allt annat beskattas. När jag först kom hit blev jag förvånad att priset man ser på prislappen/skylten inte är det man betalar utan skatten läggs på först när man kommer till kassan.

Jag tror att den här krisen kommer att märkas under lång tid framöver och den kommer helt klart att påverka många människor.

3 comments:

Lisa said...

Om "krisen" star det ju varje dag i tidningarna, att det ar problem i Amerika vet vi ju ocksa, men har i Sverige ar det ju vara "egna" problem som man matas med dagligen.
Pa de flesta arbetsplatser har ju de tillfalligt anstallda fran bemanningsforetagen fatt ga sista halvaret. Pa min mans arbete varslades 170 st i november och for nagra veckor sen fick 165 av dessa ga, av dessa var ca 20 fortida pension. De gar fortfarande efter sist in, forst ut. (Las-regler). Nu var det tva-arsgrans da de anstallt mycket de sista aren.
Nar det galler skolor sa pratas det mycket om neddragningar,nedlaggningar osv. Mycket av det nar det galler gymnasieskolan iallafall beror pa kommande sma barnkullar. Foraldrar till mindre barn i lag- och mellanstadiet protesterar helvilt haromkring pga kommande nerlaggningar av just deras lilla skola.
Att lasa, se och titta pa nyheter ar mest en skrackupplevelse nu tycker jag. Nar ska allt ge sig? Nar man laser bloggar fran amerika finns inga inlagg om ekonomin vilket jag tycker ar konstigt. Det kan bero pa att de som skriver de bloggarna inte alls ar berorda kanske. (Utom D och M i Alabama som inte far sitt hus salt). Sjalv blir jag berord av tanken pa hur manga har det och kanske kommer att fa det.
Ja, Anne-Marie det har blev dystert men det ar ju verkligeheten i hela varlden just nu. //Lisa

Anne-Marie said...

Lisa: Jag tror att många bloggare kanske tycker det känns negativt att skriva om det här. Men samtidigt är det ju en verklighet som vi lever med. Jag tror att den här krisen är i samma storlek som den som var på 30-talet. Kanske ännu större. Och idag blir den kanske ännu mer omfattande eftersom hela världen är mer sammanlänkad än vad den var då. Området där jag bor är fattigt i största allmänhet och nu märks det ännu mer. Väldigt annorlunda jämfört med en storstad som Stockholm. Ha det bra!

Sparkling said...

det ja hört om krisen i kalifornien är att man ska sluta med skolböcker, vilket iof. verkar rätt vettigt, mkt smidigare med nätet på många sätt.

jag tkr det är väldigt jobbigt i usa att tax kmr på i kassan, svårt att räkna ut slutsumman innan man ska gå till kassan.