Wednesday, May 6, 2009

Stängning av konsulat i USA

Idag läste jag ett inlägg på Svenskar i Världens hemsida att ett par av Sveriges konsulat här i USA kommer att stängas. Det är konsulaten i New York och Los Angeles. Anledningen anges vara brist på pengar. Det är två av de tre konsulat/ambassader som handlägger passärenden för svenskar i USA.

När konsulatet i Los Angeles stängs innebär det att de svenskar som bor i hela västra halvan av USA är tvungna att åka till östkusten för att ansöka om ett pass och sedan hämta ut passet, dvs två resor krävs för att göra detta. Reglerna för att ansöka om pass utomlands har ändrats en hel del och numera måste man åka till ett speciellt konsulat eller ambassad som har fotoutrustning som är godkänd. Tidigare kunde man lämna in en passansökan på vilket konsulat som helst - jag gjorde det 2007 när jag bodde i Oregon. Dessutom måste man alltså personligen komma och hämta upp passet på den godkända ambassaden/konsulatet.

För många människor kommer det säkert att bli svårt att ansöka om pass i USA. Det "enklaste" kommer kanske att vara att ansöka om pass när man befinner sig i Sverige. Eftersom polisen i Sverige inte alltid vet vad som gäller för passansökningar från utlandssvenskar gäller det att vara påläst och ha tillräckligt med tid i Sverige för att få ett pass. Nog verkar det litet konstigt att bara ha en plats i hela USA (Washington D.C.) där man kan ansöka om pass.

Som tur är gäller mitt pass fram till 2012 så det är ju ett bra tag tills dess att jag behöver ansöka igen.
Från och med i år kommer också nya svenska pass att behöva ha fingeravtryck. Det är nya regler som gäller. Redan giltiga pass skall tydligen fortfarande gälla tills de går ut.

Många förändringar som kommer att påverka många människor.

7 comments:

larshultqvist said...

Ja det verkar ju minst sagt besvärligt. Om det åtminstone hade varit begränst till EN resa till Washington så skulle man ju kunna säga att det inte är så farligt eftersom man endast förnyar passen vart 10:e år men att först åka dit för att ansöka och sedan komma tillbaks efter några veckor för att personligen hämta ut passet är ju orimligt. Om det fanns flexibilitet i detta så kunde väl åtminstone Ambassaden i Washington skicka ut passen till konsulaten för upphämtning. Det skulle underlätta betydligt och det borde inte inkräkta på säkerhet etc som man refererar till när det gäller själva ansökan och tillverkningen. Detta kanske är något som SViV kunde arbeta för?

Lisa said...

Hej!
Sag din kommentar ang pass i Anne-Maries blogg. Nu galler passen bara 5 ar, men har du ett 10-ars pass galler det val tiden ut.
MVH Lisa

Lisa said...

Anne-Marie, min kommentar hamnade tydligen hos dig, ar tydligen lite trott och knapp efter en jobbig dag pa arbetet. Ja, nu vet du ocksa att de nya passen bara galler i 5 ar.
Hoppas allt gar bra med din ny-gamla lagenhet och att uppackningen gar bra, och att alla hogljudda ungdomar kan skarpa till sig lite. Det ar val sommarlov snart ocksa?
Har ar det regn och ater regn, men det behovdes da april var sa torr. Grasmattan behover klippas nu och det ar inte daligt for att vara i Malardalen den har tiden. /Lisa

Ann-Katrin said...

Så stökigt! Vi som bor i Tyskland tycker det är tillräckligt jobbigt att behöva åka till Berlin eller upp till Sverige... Förhoppningsvis hinner det dock ändras ett par gånger innan jag ska hämta ut nytt pass som bara är giltigt i fem år. 2013 vill jag minnas att det är. Sedan blir det nya pass var 4,5:te år med tanke på att du för många länder måste ha ett pass som är giltigt 6 månader efter inresan...

Anne-Marie said...

Lars: Som jag skrev i tråden på SVIV så gäller tyvärr nyare svenska pass bara 5 år. Visst tycker man att de skulle kunna skicka passen till lokala konsulat. Verkar otroligt ogenomtänkt och kortsiktigt att stänga två av de tre platserna som kan hantera passansökningar. Det kan nog komma att få negativ effekter framöver.

Lisa: Giltiga pass skall gälla tills de går ut. Tack - jag hoppas också att det inte kommer att bli alltför mycket ljud från grannarna under mig. Synd att jag inte har råd att hyra alla tre lägenheterna. :) Då skulle jag ha en hel del av huset för mig själv. Vore inte helt fel.

Ann-Katrin: Man måste uppenbarligen planera sin passansökan mycket ordentligt vilket ju egentligen är löjligt. Att ansöka om pass borde ju vara en enkel sak. Undras just om Carl Bildt vet hur stort USA är? Troligen gör han det :) men kan ju faktiskt undra.

petchie said...

Jag skaffade nytt pass i lilla Eslöv i februari och förväntade mig en massa strul eftersom jag är skriven utomlands (då fortfarande i Bryssel eftersom jag inte ändrat adress hos Folkbokföringen, vilket jag har gjort nu). Hade med mig ett telefonnummer som man ska ringa om man har problem på polisstationen (hittade numret på nätet under passinformation), men det var INGA som helst problem. Man skulle kunna tycka att om personalen i Eslöv har koll på att utlandssvenskar får ansöka om pass i Sverige så borde man väl veta det på alla polisstationer... men jag har ju läst på SVIV.se att det är många som haft strul.
O skaffade nytt pass utan några som helst problem på det spanska konsulatet i San Juan, PR!
Det är för sorgligt att de ska stänga ner konsulaten... Det är ju inte alltid man har tillfälle att åka till Sverige / Washington DC innan passen går ut - vad gör man då?? DÅ är man ju fast, eftersom man ju inte kan resa på ett ogiltigt pass...
Kram

Anonymous said...

bra att dom stanger. pengarna som anvanda till att driva verksamheten i la kan anvandas pa betydligt battre satt. tror mig, jag bor har och ser spektaklet!