Monday, April 20, 2009

Mitt boende

Jag lever fortfarande. :) Men den gångna månaden har varit otroligt jobbig efter min flytt. Ledsen att jag inte skrivit på så länge och berättat vad som hänt.

Det lilla huset blev inte alls vad jag hade hoppats och det känns trist. Har känt mig både litet ledsen och deppig över det hela.

Här kommer nu en "rapport" vad som hänt och varför jag inte skrivit på så länge. Innan jag flyttade in sade min hyresvärd att han märkt att det fanns en lukt i huset som han inte visste var den kom ifrån. Detta var efter det att jag skrivit på mitt hyreskontrakt. Jag kunde känna att det var en underlig lukt som jag inte kunde sätta fingret på. När jag hade tittat på huset bodde den tidigare hyresgästen fortfarande kvar och det luktade bara matos. Nu har jag förstått att det maskerade den andra lukten.

När jag väl flyttade in slog denna lukt emot mig och de som hjälpte mig att flytta. Det jag märkte var att det laminatgolv (de som ser ut som trä men inte är gjorda av riktigt trä), som finns i det kombinerade köket/vardagsrummet hade en stark sötaktig lukt. Jag tvättade golvet med ett rengöringsmedel men det hjälpte egentligen inte särskilt mycket. Jag tillbringade många, många timmar med att forska på internet vad som kan orsaka detta. Det jag fann var minst sagt förvånande. Tydligen finns det en hel del laminatgolv (i alla fall här i USA) som är tillverkade med formaldehyd och denna kemikalie kan komma ut från golvet under lång tid, många år till och med.
Det jag också kom fram till var att många människor har allergiska reaktioner om de bor i ett hus som har t ex ett laminatgolv med formaldehyd. Jag kände av redan första kvällen att det här skulle bli ett problem för mig eftersom min näsa blev tjock och jag kände av i både halsen och näsan att något var fel.

Nu var detta inte det enda problemet med huset. Jag pratade med min hyresvärd ett par gånger om lukten och han fortsatte att visa sig oförstående. Han till och med sade (efter det att jag bott där en vecka) att han förstod att lukten besvärade mig och att jag kanske ville se mig om efter något annat. Indirekt var det ett rätt tydligt meddelande till mig, tyckte jag i alla fall, att antingen skulle jag bo där och inte prata om det eller så ville han att jag skulle flytta.

Jag började inse att jag kanske inte skulle kunna bo kvar i huset trots att jag precis flyttat in. Efter ett samtal till uthyrningsföretag som jag hyrt från i Lake Shastina (jag ville höra mig för om de hade några andra uthyrningsobjekt) stod det klart att min hyresvärd troligen inte alls talade sanning. En av de som jobbade på uthyrningsföretaget och som jag haft mest kontakt med visste exakt vilket hus jag bodde i när jag gav henne min adress. Hon sade att hon kände någon som hade bott i "mitt" hus och att det, för 1-1,5 år sedan, hade varit någon slags översvämning i källaren som hade orsakat en hel del mögel. Jag hade alltid tyckt att källaren hade en rätt stark "källarlukt" - vilket oftast är ett tecken på mögel - det har jag lärt mig nu. När jag fick det beskedet kändes det ju ännu mer osannolikt att kunna bo kvar där. Jag fick fram att min hyresvärd ägt huset redan 1999 så han hade givetvis hela husets historia och visste troligen mycket väl varför huset luktar. Jag skulle nog mycket väl kunna "sätta dit" min hyresvärd men det är en strid jag inte vill ta. Han är alldeles för inflytelserik i det här området och skulle säkert kunna "svartlista" mig.

Eftersom jag inte hade sett något i tidningen eller via internet som verkade vara en lämplig bostad (givetvis ville jag inte flytta men eftersom det påverkade min hälsa insåg jag ju att jag var tvungen) så bad jag uthyrningsföretaget om hjälp. De hade ett par bostäder jag tittade på men ingen som kändes bra. Eftersom jag kände att jag inte kunde bo kvar i huset under alltför lång tid började jag tänka "outside the box". Jag är en person som tror på att saker och ting sker av en anledning och att det fanns en anledning till att jag flyttade till just det huset jag flyttade till. Jag har förstått vad det är - går inte in på det nu eftersom det känns litet väl personligt - så jag började fundera på vad som var viktigt för mig medan jag "jobbade igenom" det jag hade kommit till insikt om.

Kanske det jag kommer att göra verkar konstigt och underligt men det var den lösningen jag kom fram till - jag kommer att flytta tillbaka till min gamla bostad i Lake Shastina! Den hade inte hyrts ut och trots att det inte alls är den ideala lösningen så känns det i alla fall rätt okej under en period. Jag vill fortfarande hitta ett litet fristående hus som skulle kunna fungera för mig men jag har insett att det kan ta litet tid. Det jag lärt mig under den senaste månaden är många saker som jag kommer att ha nytta av framöver. Saker som jag inte ens tänkte på tidigare.

Så den 1 maj kommer jag att flytta ut till Lake Shastina. Kalla mig galen men det är vad som kommer att hända. :)

Sommaren har kommit hit helt plötsligt. Igår var det mellan +25-30 och solen har skinit sedan i fredags. Tydligen blir det kortvarigt eftersom det i slutet av veckan kommer att bli runt +10 och kanske regna. Aprilväder med andra ord.

14 comments:

mammigranten said...

Åh fy stackare vad trist.
Hoppas det löser sig för dig!

BQ said...

Oj, vad jobbigt för dig! Jag känner verkligen för dig och situationen du hamnat i. Men jag tror att det fanns en mening med det: du fick inte lämna Lake Shastina...inte nu i alla fall. Du kommer nog att bli varse om varför vad det lider...

Saltistjejen said...

Å neeej! Fy vad hemskt!!
Jag tycker synd om dig, men tycler verkligen inte du ska stanna kvar i hsuet. Du får ju allergiska reaktioner så vad det än är som pågår i hsuet så är det INTE BRA!
Hoppas nu att du orkar med en tillbakaflytt och att du trots denna stora motgång kan kämpa på.
Varma kramar!!

m i t said...

Hej!
Har anat att strul uppstått eftersom du "fattats oss" så länge! Men det som inte dödar en stärker en - åtminstone på lång sikt.Håller tummarna för att du ska kunna få det som du vill till slut!!
Gissar att du fått ännu ett tillfälle att slimma bohaget, det är jag nästan litet avis på! Gjorde i alla fall ett eget litet försök under min nyligen timade utlandsresa: packade trista kläder som jag slängde efterhand. Shoppade väldigt försiktigt och kom hem med massor av luft i resväskan. Skönt!
Jag är glad att du är tillbaka på bloggen!

Annis said...

Skönt att du snabbt kommer därifrån även om du får flytta
"hem" igen. Som sagt det är oftast en mening med allt...... sköt om dig


annis62.bloggspace.se

Anonymous said...

Men så skönt att höra att du är på "G" igen. Följer med spänning dina fortsatta "turer".
A-L.L

Anonymous said...

Som jag sa igår så förstår jag verkligen hur tufft du har haft det men att du gör det enda rätta. När du på din blogg idag också nämnde 'sötaktig' doft så slog det ännu klarare emot mig hur illamående du måste ha varit av detta. Just det fick mig att associera till en liknande doftupplevelse och jag nästan känner huvudvärk bara att tänka på det.

Det enda positiva med detta som jag kom att tänka på är att vilken tur att du inte köpte huset. Tänk att köpa ett hus och sedan upptäcka en sådan sak och försöka sälja det sedan.

Hoppas allt löser sig för dig nu.

Anonymous said...

Som jag sa igår så förstår jag verkligen hur tufft du har haft det men att du gör det enda rätta. När du på din blogg idag också nämnde 'sötaktig' doft så slog det ännu klarare emot mig hur illamående du måste ha varit av detta. Just det fick mig att associera till en liknande doftupplevelse och jag nästan känner huvudvärk bara att tänka på det.

Det enda positiva med detta som jag kom att tänka på är att vilken tur att du inte köpte huset. Tänk att köpa ett hus och sedan upptäcka en sådan sak och försöka sälja det sedan.

Hoppas allt löser sig för dig nu.

Anne-Marie said...

Mammigranten: Eftersom jag vet att det finns en mening med allt känns det inte alls så jobbigt som det skulle kunna göra annars. Visst har det varit en utmaning med det här huset men jag känner mig hoppfull. :)

BQ: Tack! Nej, jag kanske inte var "klar med" Lake Shastina. Jag vet ju i alla fall vad som väntar nu i min "gamal" lägenhet - resväg och lyhördhet. :) Och jag behöver inte städa som jag fick göra när jag flyttade in där förra gången. Nu har jag städat åt mig själv. :)

Saltis: Tack för dina snälla ord! Jag känner att jag lärt mig mycket som jag kommer att ha nytta av framöver. Det är så jag försöker se på det hela. Så länge man lär sig saker och kan se att det kan leda till något bättre känns det inte bortkastat. Kram!

Anne-Marie said...

mit: Jodå, jag vet att jag kommer att vara stärkt av denna upplevelse på flera sätt. Har inte trimmat mitt bohag eftersom det redan är så nedtrimmat som det kan bli. :) Jag behöver i alla fall inte packa så mycket eftersom jag bara packat upp ungefär hälften eller 1/3.

Annis: Roligt att fler än jag också förstår det där med att saker och ting man är med om har en mening. :) Ha det gott!

A-L: Var det du som skrev till mig privat? Om så, fick jag mig en knuff att ta tag i bloggen igen. Har känts litet övermäktigt med allt som hänt den senaste månaden.

Lars: Hade jag tänkt att köpa huset hade jag nog haft en husinspektion och förhoppningsvis hade eventuellt mögel upptäckts. Jag vet ju inte helt klart om det är mögel men något måste det ju vara eftersom jag nyser och känner mig allergisk när jag är "hemma". Jag ser Lake Shastina som en mellanstation innan något riktigt bra kan komma.

Katarina said...

Åhh nej vad jobbigt! Jag känner verkligen med dig i denna trista och jobbiga situation. Hoppas det ordnar upp sig.

Anne-Marie said...

Katarina: Tack! Som jag skrivit till de andra som lämnat kommentarer tror jag att det som skett var någon mening med och nu är det bara att gå vidare.

Anonymous said...

Åh nej Anne-Marie, vad tråkigt och jobbigt!! Jag undrade också vad som hade hänt eftersom du inte uppdaterat på länge - och nu när jag tittade in så hade du skrivit en massa nya inlägg!! Hoppas att din bostadssituation löser sig till slut - att du hittar det ideala boendet och att Lake Shastina är ok så länge.
Och märkligt att ditt kreditkortsföretag har sänkt kreditgränsen för att du inte utnyttjat den!? Märklig logik! Vi har ingen kredit i PR och är lika glada för det, vi använder våra belgiska kreditkort eller Os jobb-kreditkort när det behövs. (naturligtvis jobb-kreditkortet bara när det gäller jobbsammanhang)
Stor kram och lycka till!

Anne-Marie said...

Petchie: Jag kommer säkert hitta något bra till slut. Men det kräver nog litet tur och ihärdighet eftersom utbudet ju är rätt begränsat här (med tanke på att det inte bor så många människor i detta område). Lägenheten i Lake Shastina är okej under en period. Den är i alla fall mycket varmare än huset och med 4-5 m höga tak i vardagsrummet och massor med fönster är det en rätt häftig lägenhet. Utsikten går inte av för hackor den heller. Jag tror att kreditkortsföretag inte har någon logik. :) De lever i sin egen värld. Tack! Kramar!