Tuesday, April 28, 2009

Amerikanska hus

Som jag skrev om häromdagen har den senaste flytten lärt mig mycket. En sak som verkligen slagit mig är hur stor skillnad det är i hur hus byggs här jämfört med vad jag är van vid från Sverige.

Det hus jag nu flyttar ut från är ett äldre hus - konstigt nog visste min hyresvärd inte hur gammalt det är trots att han äger det?! - och hus som kanske är 50 år gamla är definitivt litet av en utmaning.

Min hyresvärd hade berättat att de tilläggsisolerat delar av huset men tydligen är de två sovrummen inte tilläggsisolerade. Jag vet inte hur denna isolering gjorts eftersom det här huset i stort sett är omöjligt att hålla varmt. Hade jag flyttat in nu (när det är relativt varmt utomhus) hade jag inte vetat hur kallt huset är. Jag har huttrat här sedan jag flyttade in. Huset värms bara med el och det skulle ha kostat en förmögenhet att värma upp en kall vinter. Och detta trots att huset är mycket litet. Golven verkar inte alls vara isolerade och det har märkts. I alla fall hade de satt in dubbelglasfönster. Det finns faktiskt en del hus här som har enkelglasfönster! Och detta i ett område som har ca 5 månader vinter varje år.

Något annat som jag inte ens tänkte på att kolla när jag tittade på huset var om eluttagen verkligen var jordade. De ser ut att vara jordade men det var de inte alls i hela huset. Jag skulle ansluta min "surge suppressor" (som jag har mina datorer kopplade till) och fick då inget grönt ljus för "jord". Jag blev givetvis förvånad och kollade alla uttag i hela huset. Det var bara i köket och delar av vardagsrummet som de var jordade. Inte i badrummet! och inte i de två sovrummen. Min hyresvärd lät litet undfallande och svarade att de väl inte jordat alla. Att inte ha jordade uttag i badrummet verkar ju litet småfarligt minst sagt. Hade jag inte flyttat ut hade han sagt att han skulle ha kollat upp det. Nu får väl nästa, intet ont anande, hyresgäst ta tag i det - eller också kanske folk inte bryr sig, vad vet jag. Här har jordade uttag tre hål - det tredje hålet är det som jordar. Det min hyresvärd gjort är att han satt på plattor på uttagen som har tre hål men där det tredje hålet inte gör någonting. Egentligen är det nog olagligt.

Min lägenhet i Lake Shastina är litet modernare. Jag tror att de husen byggdes på 70- och 80-talen så där har jag inte stött på gamla ojordade uttag. Huset i sig verkar rätt välisolerat. Där är ju tyvärr ljudisoleringen mellan lägenheterna mindre bra. Det är därför jag ser det som en mellanlandning.

Jag börjar få en rätt lång lista med saker man bör tänka på när man hyr. Många saker som jag tidigare aldrig kommit i kontakt med och därför inte ens känt till.

När jag flyttar tillbaka till Lake Shastina vet jag ju vad som gäller och nu behöver jag ju i alla fall inte städa lägenheten som jag fick göra när jag flyttade in förra gången. Jag städade tydligen för mig själv. :)

10 comments:

larshultqvist said...

Du har haft det tufft med flytt och saker som gått fel med huset. Jag känner verkligen med dig.

Visst är det som du säger att hus byggs väldigt annorlunda här i USA än i Sverige. Mitt intryck är att man prioriterar hur man visuellt upplever ett hus här i USA medan man fuskar med sådant som inte syns, exempelvis isolering.

Lägenheten vi bodde i innan vi flyttade in i vårt hus hade endast enkelglas fönster, vilket innebar att det var driftskonomiskt extremt dyrt. Sommartid så gick vår luftkonditionering dygnet runt. Väggar var inte heller isolerade och det fungerar lika illa i ett varmt klimat som här i Arkansas, som i ett kallt klimat. Man måste köra värme/kyla dygnet runt för att ha ett acceptabelt inomhusklimat under sådana förutsättningar.

Nu har vi dubbelglas men det är inte dubbelglas som i Sverige, dvs med luft mellan glasen som isolerar så isoleringen är bättre (speciellt eftersom väggarna är bra isolerade) men det skulle förstås vara ännu bättre med dubbelglas och luft mellan glasen som i Sverige (eller ännu bättre, trippelglas förstås).

vita zara said...

Hejsan.
Jag fattade inte att du svarat, på mig. När du inte varit in på min blogg och svarat där.
Men sen gick jag hit igen och tänkte att du kanske svarat i din blogg, och vad glad jag blev,
vad roligt.
Det var överraskande att jag dock fått någon slags känsla av hur det är trots att jag aldrig har varit utomlands.
Vad roligt det var att höra, jag har lite problem med att folk är avundsjuka, själv glädjer jag mig med andra och det känns så onödigt, när man ser avundsjuka.
Det är också synd när man inte får säga bra saker om sig själv.
Men numer så väljer jag oftast vem jag umgås med och jag väljer positivitet om det går.
Jag har inte tänkt flytta någonstans nu, men dock kanske om några år. Jag har ju en stor familj och många i familjen är intresserade av USA, jag vet inte varför, men det är väl någon känsla.
Jag har en kusin i Kalifonien, men ingen kontakt alls, jag vet bara att hon bor där.
Kan du inte besöka min blogg och skriva något det skulle vara kul, klicka bara på bloggmärket det oranga så kommer du dit.Det borde fungera i USA också.
Men jag har två bloggar,(Någon typ av fotodokumentblogg, skriver inte så mycket, men lägger ut mycket bilder) den ena heter house of chandeliers och den andra heter ljuskronor och nostalgi.
Det är den första jag använder mest, och genom alla som är intresserade av inredning, och deras bloggar så har jag hittat flera positiva männsiskor.
Det är jätteroligt.
Nu ska jag spara en länk från dig och lägga in i min blogglista så jag kan återkomma.
Det är jätteroligt att få besöka någons blogg som bor i USA.
Sen vill jag gärna höra mer info om flytt, jag ska återkomma, med mail.
Nu är klockan snart ett på natten här och jag måste verkligen gå och lägga mig.
Ha det så jättebra.
Kram Zara.

Anne-Marie said...

Lars: Tack för att du "känner med mig". :) Tydligen är byggstandarden lika i olika delar av USA. Givetvis blir det så att dålig isolering gör att huset blir alldeles för varmt. Precis som att huset inte behåller värmen när det är kallt. Jag har nästan glömt hur fönstren ser ut i Sverige. :) Här finns det ett litet utrymme med luft emellan i de dubbelglasfönster jag har sett. Troligen inte alls lika brett utrymme som i svenska fönster. Undras just om trippelglas finns här i USA? Har ni bra isolering i ert nya hus?

Anne-Marie said...

Zara: Tack för ditt svar. Titta efter en kommentar på din blogg. Kul att du vill lägga till min blogg i din lista. :)

Ann-Katrin said...

Ja, om man säger så här: Det är inte så konstigt att USA är en av de värsta syndarna i världen när det gäller utsläpp av koldioxid. Tänk vad bättre hus skulle göra... Golven känner de väl knappast av dock, med tanke på att de flesta går med skor inomhus.

När en bekant till mig bodde i Californien och jag var där och hälsade på första gången fascinerades jag av att kunna ligga på hans rum och kolla ut på himlen - genom väggen. Fast det var extremt, han delade lägenhet med andra studerande och hans rum var en tillbyggnad. Kvaliteten i de andra rummen var lite bättre. Det var lika dragit men väggarna var i alla fall hela. :-)

Min erfarenhet - har ändå spenderat rätt mycket tid i USA - är att även husen som SER väldigt fina ut har liknande brister vad det gäller isolering etc. Men det är ju förståss billigare att bygga...

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Det där med golvdrag och skor inomhus var en ny vinkling av detta amerikanska "fenomen" - du kanske har kommit med något som kan förklara varför amrisarna har skor inomhus. :) Kalla golv! Visst ser husen fina ut men inte har de lagt ner mycket pengar på att isolera. Det hade jag ju ingen aning om innan jag flyttade hit. Kanske att husen kan vara litet bättre byggda i svenskinfluerade stater? Bara en tanke.

Anne-Marie said...

GLömde fråga dig Ann-Katrin - finns du också med på Svenskar i Världen? Har sett en profil för en Ann-Katrin där och undrar om det är du. Skall kolla in dina bloggar.

larshultqvist said...

Använde jag svengelska? Jag vet knappt längre vad som är korrekt svenska eller vad som är en försvenskning av ett engelskt uttryck och det endaste efter 2 år.

Ann-Katrin said...

Fast det där med golvdrag är tyvärr inte anledningen... Britterna går i och för sig också in med skor på och de har lika usla hus som amerikanerna (med den skillnaden att de brittiska husen är äldre) men även tyskarna har den konstiga vanan, och de tyska husen är riktigt ordentliga, och fönstren tätare än täta...

Anne-Marie said...

Ann-Katrin: Undras just varför vi svenskar tar av oss skorna? Det visste jag inte att tyskarna går in med skorna på. Jag märker att jag blivit sämre på att ta av mig skorna under mina år i USA.