Wednesday, January 7, 2009

TV-avgift


När jag var i Sverige läste jag i tidningen att TV-avgiften skulle höjas under 2009. Jag fick en mindre chock när jag såg att avgiften nu är mer än 2000:- per år.

Jag har aldrig betalat någon TV-avgift sedan jag kom till Kalifornien. Och det beror inte på att jag smitit undan utan på att vi inte har någon avgift.
Här kan man alltså se på hur mycket TV som helst och "bara" betala för kabel eller satellit.
Vi har faktiskt en kanal som är en Public Service kanal - resten har annonser och väldigt många sådana. Public Service kanalen ber om donationer för att kunna fortsätta sitt arbete.

Det var rätt roligt att titta på svensk TV även om väldigt många program lika gärna kunde ha sänts i amerikansk TV. Något som jag slogs av var hur annorlunda svenska nyhetsprogram är jämfört med amerikanska. De amerikanska fokuserar på i stort sett bara USA medan de svenska har många inslag med nyheter om utlandet. Det är skillnad på ett land (Sverige) och en hel kontinent (USA).

Något annat jag också tänkte på var att det nog bara är i USA som man kan ha en kanal som endast sänder väder 24 timmar per dygn (The Weather Channel). Amerikanska meteorologer är faktiskt rätt underhållande eftersom de får vädret att framstå som något riktigt spännande.

Vill jag se svensk TV nu när jag kommit hem igen får jag göra det via internet - och där finns det ju ingen TV-avgift. :)

Bilden från Wikipedia.

12 comments:

aurorabuddha said...

Tyckte du att dom pratade konstigt, da? Pa tv, menar jag? Jag blir helt hapen nar jag hor hur dom pratar... helt tillgjort och konstigt. Det var nagon som sa att man hor svenska med utlandska oron - och nog maste det vara sa, for mig i alla fall. Jattekonstigt later det.

Family Fors said...

TV - avgift. What a joke !!! Det ar bara for att de skall kunna ordna jobb i Kiruna. Mer socialistiskt kan det inte bli....

Jag betalade aldrig tv-avgift i Sverige da jag tycker att det kan vara inbakat i den redan hoga skatten.

Vid 2 tillfallen komme en kontrollant from radiotjansten och knackade pa min dorr och fragade om jag hade TV. Jag tittade honom rakt in i ogonen och ljog och svarade NEJ bagge gangerna utan daligt samvete.

Ja, PBS Public Broadcastin Service har en del bra faktiskt lite da och da.

Lyckans ost som fick fira jul i Sverige. Jag har bara bott i USA i 5 ar sa jag kanner mig inte hemma har annu under julen. Jobba pa julafton och allt det dar.... Men allt andrar sig ju langre man bor nagonstans.

Anonymous said...

Folk i Sverige som kollat på TV på datorn, då? Måste det också betala avgift? Det är verkligen förlegat, det där med att betala TV-licens, och hela världen skrattar åt att det finns spioner som springer omkring och kollar om folk har en TV-apparat.

Anne-Marie said...

Aurorabuddha: Förra gången jag var i Sverige - hösten 2007 tyckte jag det lät konstigt att höra svenska ute i affärer osv. Den här gången var jag nog förberedd litet mer. Men nog är det litet konstigt att höra svenska runt omkring sig och på TV. Svenskan låter mer "uppstyltad" än amerikanskan och det låter inte riktigt lika spontant och roligt.

Family Fors: Jag betalade faktiskt alltid min TV-avgift i Sverige - men visst är det ett skämt. Varför skall man betala för att ha en TV? Man har ju redan köpt den och man betalar ju för kabel eller satellit.
Det var trevligt att uppleva den svenska julen. Men jag firar egentligen inte jul så för mig har det inte märkts så mycket här i USA att det skiljer sig från Sverige. Och skolan där jag jobbar är stängd till och med på julafton.

Matilda: Det kan jag aldrig tänka mig att det finns någon avgift via internet. Jag skulle vilja säga att det här med TV-avgift är något typiskt svenskt. Så frågan är ju varför man skall betala för att se på TV direkt och inte via internet? Ingen logik alls. :)

Kenta said...

Visst kan det kanske verka lite löjligt att betala 2000:- om året för att se på tv. Men när man ser vilka program som svt sänder så är det bra mycket mera värt än vad reklamkanalerna sänder. Att bara slippa alla j-a reklamavbrott mitt i filmer tex. ... man blir ju så less på all tjat om samma reklam hela tiden. Och inte är det gratis att ha tillgång till alla dess reklamkanaler heller, viasat, comhem och vad dom heter får man pröjsa bra för. Det är i alla fall vad jag tycker ;-)

Anne-Marie said...

Kenta: Jag kan hålla med dig om att kvaliteten på reklamkanalerna är lägre. Men eftersom man kan se många program numera via internet från Sveriges Television/Sveriges Radio vet jag inte riktigt hur de resonerar. Man behöver väl inte betala någon avgift där?

Family Fors said...

Sa vitt jag vet maste man betala TV avgift om man har en "device" som kan se tv vilket en dator kan gora. Nar jag var hemma i Sverige i somras sa hjalpte jag min mor och far att kopa en flat TV att hanga pa vaggen. Nar vi kopte den sa fick jag reda pa av forsaljaren att alla TV kop i Sverige rapporteras till Radiotjansten sa om man vill undvika att betala tv avgift skall man be nagon som redan betalar att kopa den at dig.

Anne-Marie said...

Familjen Fors: Det var intressant att höra. Hur hanterar de folk som bor i utlandet och ser på TV via internet? Hur kan de kolla om folk i Sverige ser på TV via internet? Jag förväntar mig inga svar men det är intressant att fråga sig detta. Jaha, "kontroll-Sverige" finns överallt. Det skulle aldrig gå att genomföra i USA har jag en känsla av.

Jay said...

Hej, jag har bott i SAn Francisco i 17 år och flyttar nu hem till Stockholm. Jag tror inte att min nya och platta USA TV kommer att fungera i Sverige, eller?

Jakob

Anonymous said...

Kan ju vara så att det visst kostar men att din kabel tv ingår i hyran.... det gör det hos mig det ända vi betala för här i sverige är till svt men det är public service och det har ni ju inte där borta i usa på samma sätt. jag betalar bara för svt 2000 kr per år samt sveriges radio men för kabel tv nada

licenskrav på datorer och mobiler said...

Denna länk är från idg.se och februari 2009 (alltså starx efter din blogg)

Lite upprörande är det allt att man ska betala TV-licens för att man har en dator och/eller mobiltelefon.

http://www.idg.se/2.1085/1.210273/foretagen-ska-betala-tv-licens

Anne-Marie said...

Licenskrav: Ja, ibland undrar man hur Sverige fungerar. Skall de kräva utlandssvenskar på betalning om man tittar på svenska TV-program via datorn? Det skulle ju aldrig fungera.