Monday, January 5, 2009

Tillbaka i USA

Jag är nu tillbaka i USA efter att ha varit i Sverige i nästan tre veckor. Det var trevligt att komma till Sverige och Stockholm och uppleva jultiden där.

Resan till Stockholm var minst sagt utmanande. Vädret, som var fantastiskt fint hela november och första halvan av december, bestämde sig för att helt plötsligt slå om och bli "istidslikt". Det blev väldigt kallt helgen innan jag åkte och det snöade utmed hela västkusten.
Min första sträcka på resan gick från Weed till Sacramento och det var Greyhound som skulle se till att jag kom fram. Bussen var 7 timmar försenad!! när den kom till Greyhounds lilla busshållplats i Weed. Det var långa timmar och litet oroligt eftersom vädret fortfarande inte visade sin bästa sida.

Men jag kom fram och tillbringade några timmar på det hotell jag bokat. Nästa dag skulle bli en upprepning av min första resdag. Mer förseningar och nervös undran om jag överhuvud taget skulle komma med mitt flyg över Atlanten. Chicago (som man helt klart bör undvika under vintertid) hade ett snöoväder och efter 3 timmars väntan i Sacramento, där vi omväxlande satt i planet vid gaten eller ute på flygplatsbanorna och faktiskt även gick av planet vid ett tillfälle, kom vi iväg. De tre timmarna jag hade i Chicago var borta och chanserna att hinna med planet till Köpenhamn verkade bortblåsta. När jag kom fram - 15 minuter innan planets avgångstid (15 minuter i Chicago är inte tillräckligt eftersom det är en mycket stor flygplats) - begav jag mig i alla fall till den internationella terminalen. När jag kom dit såg jag till min förvåning att Köpenhamnsplanet hade meddelandet "Go to gate". De hade alltså inte
lyft och jag tänkte att kanske, kanske att jag kunde hinna trots allt. Givetvis var det kö i säkerhetskontrollen och när jag passerat sprang jag till gaten och där stod planet! Jag var den sista personen som gick ombord och sedan stängdes dörrarna. Det kändes härligt att inte behöva tillbringa natten på flygplatsen. Flyget gick först efter 22 så det fanns inga fler flighter den dagen.

Eftersom det var bittert kallt i Chicago fick vi stå vid gaten både länge och väl eftersom planet skulle avisas och sedan var det var kö för att kunna lyfta. Efter 1,5 timme kom vi i alla fall iväg och då var det helt klart att jag skulle missa mitt plan i Köpenhamn. Men som tur är så går det ju rätt många flygplan från Köpenhamn till Stockholm. Efter två dagars resa (låter ju nästan otroligt att det skall ta så lång tid för att flyga till Sverige) kom jag äntligen fram. Tyvärr kom inte min väska vilket var en besvikelse. Den kom som tur var dagen därpå och det var nästan en högtidsstund. :)

Min tillbakaresa gick hur lätt som helst. Inga förseningar, inga snöstormar och jag kunde till och med ta en tidigare Greyhoundbuss till Weed.

Hela västra USA var mer eller mindre lamslaget till och från när jag var i Sverige. Greyhoundbussarna gick faktiskt inte under flera dagar och folk tillbringade julen på Greyhounds busstation i Sacramento. Roligare kan man ju ha. Den stora motorvägen I-5 var avstängd till och från på olika sträckor. Flygplatsen i Portland (i Oregon) var stängd vid något tillfälle. Flygplatsen i Chicago ställde in 500 flighter en dag! och folk fick tillbringa 2-3 dagar på flygplatsen. Från och med nu blir det nog bara resor under den varmare årstiden och inga fler Greyhoundbussar för mig.

Eftersom jag i stort sett inte hade någon tillgång alls till internet i Sverige har jag inte kunnat skriva något här på bloggen. Nu är jag uppkopplad till omvärlden igen och det känns bra. :)

6 comments:

Evelina said...

hej hej

jag har följt din blogg ett tag och tycker den är mycket intressant. jag har själv planerat att flytta till usa under kommande år där även min pojkvän bor :)

mvh
evelina

Lars said...

Anne-Marie,

Låter som att du hade en tuff resa till Sverige, 2 dagars resa är mer än tungt. Det påminde en hel del om min första resa till och från USA då jag slets mellan hopp och förtvivlan om jag skulle komma med planet eller inte och sedan klev jag på som sista passagerare (det hände både på dit och hemresan).

Normalt sett så är dock Chicago den bästa flygplatsen vintertid i den isiga delen av USA. Flera gånger när jag har rest vintertid så har flygen på östkusten ställts in medan flygen från Chicago tuffar på och går.

Håller dock med om att även jag i framtiden skall försöka flyga till Sverige när det inte är vinter för det blir oftast en oförutsett äventyr.

Vi åkte inte hem till Sverige denna jul dock. Kan relaterar till din känsla när ditt bagage kom fram efter att varit försvunnet. Vårt bagage med alla julklappar till Sverige försvann och kom fram på Julaftonskvällen förra året.

Petra H said...

Välkommen hem igen Anne-Marie, och god fortsättning!! Det är egentligen inte klokt som du skriver att det ska vara så strapatsrikt att ta sig till Sverige från USA men så bor du ju också enormt långt borta från flygplatsen.
Jag kommer ihåg att jag svor på att aldrig mer resa vintertid efter att blivit mer eller mindre insnöad på Kastrup efter nyår för nga år sedan... men samtidigt så är det ju mysigt att vara hemma till jul! Ser framemot att höra hur du hade det väl i Sverige.
Kram!

Anne-Marie said...

Evelina: Tack och välkommen! Roligt att du gillar bloggen. Vad trevligt att du kanske kommer att flytta till USA. Har du frågor får du gärna höra av dig.

Lars: Det verkar som om vinterresor blir minst sagt äventyrliga. Många flyg har tydligen ställts in över hela USA denna vinter eftersom det varit ovanligt kallt och snörikt. Inget kul alls när baggaget inte kommer fram som man hoppats. Undras just hur många väskor det är som aldrig kommer fram? Finns tydligen en del baggage som "försvinner".

Petra: Tack och god fortsättning! Jag hade nog inte väntat mig en sådan vinter så snabbt. Vädret slog om totalt här på västkusten helgen precis innan jag åkte den 15/12. Det hade varit vårlikt hela november och första halvan av december. Men allt gick ju bra till slut även om det var en mindre "expedition". :) Kram!

Anonymous said...

Men jösses, två dagar? Det går ju nästan snabbare att ta sig till Sverige från Australien.

Anne-Marie said...

Matilda: Ja du, två dagar (med tidsskillnaden). Om jag bodde närmare en stor flygplats skulle det givetvis gå snabbare eller om jag körde bil själv till någon flygplats. Problemet är ju att man inte precis är pigg och alert när man kommer tillbaka från Sverige och troligen inte är en särskilt bra bilförare.