Wednesday, January 21, 2009

Smör


Smör verkar vara något som många amerikaner använder i alla möjliga sammanhang.

Att äta bakad potatis utan smör och "sour creme" är nog otänkbart för de flesta amrisar. Går man ut på restaurang får man alltid en ordentlig klick smör eller till och med en liten plastbytta med smält smör.

Kokade eller ångkokta grönsaker är också något som "måste" ha en klick smör. Michael åt alltid tillredda grönsaker med smör. Råa grönsaker får ofta litet majonnäs - för att det skall smaka godare? Inte vet jag.

Amerikanska pannkakor (som inte är som de svenska eftersom de blir mycket högre) äts alltid med smör och "maple syrup". Pannkakor finns alltid med på frukostmenyer om man går ut och äter.

Jag har inget alls emot smör. Har faktiskt börjat använda det i stället för något av de "konstgjorda" margariner som oftast är gjorda av soja och innehåller konstiga tillsatser. Men det verkar som om själva smörkonsumtionen gått litet till överdrift. :)

Läste alldeles nyligen om att man i Sverige nu börjat tänka om och anser att till exempel Bregott faktiskt är nyttigare än t ex Becel. Bregott består till stor del av grädde.

Här i USA kan man välja mellan smör i paket eller bytta. Jag brukar köpa byttan eftersom det går att bre smöret utan att det har rumstemperatur.

15 comments:

Sparkling said...

jag tycker bregott är helt omöjligt att smöra, använder becel för att det är så lätt att smöra.
när jag lagar mat, gör sallader osv. använder jag i princip alltid olja.

Anonymous said...

Det är riktigt som du säger att smör och majonäs ackompanjerar de flesta potatis eller grönsaker på restaurang. Tyvärr så tycker jag inte att det amerikanska smöret är särskilt gott. Det har inte lika mycket smak som svenskt smör, konstigt eftersom det inte borde vara någon skillnad. Smartbalance är däremot en riktigt god ersättning för smör. Den amerikanska majonäsen har jag tidigare klagat på, smakar inte heller som majonäs i Sverige. Får du tag på ost där i CA? Här hittar jag bara skivad inhemsk ost. Det finns ingen inhemsk ost i stor bit som i Sverige. Skall jag ha tag på det så finns det åtskilliga importerade ostar att välja på men de är så dyra att det är löjligt. En bit Jarlsberg som inte är större än den del som man brukar få kvar av osten i Sverige när man hyvlat det ett tag (2 cm x 10 cm) kostar $10-12 och det betalar jag inte för ost. Det färdig skivade portionsförpackade osten är väl ok men jag undrar varför de inte säljer den i bit.

Annika said...

Smör ja...
Min älskade make har smör på riset. Alltid.
Eller, jag ska säga att han använder "Ican't believe it's not butter". Det kör vi med, gillar det.
Sen använder han smör på spagettin också...Jojomen...
Jaaa, ett evigt smörande :-) På maken, inte på mig.
Och på bakad potatis, YES. men det vill jag också ha, jag behöver ingen sour cream.
Själv gillar jag amerikansk majonäs, äter det näsan aldrig så det kanske beror på det.
Osten jag köper är alltid Jarlsberg. Costco säljer den i JÄTTEbitar!! Men den finns ju på bit i alla affärer. Finns det verkligen inte där du bor, Lars?
Här i Washington DC området är det rätt lätt att få tag på hårdostar.
Tråkigt och konstigt att det inte är så överallt.
Men som sagt, om Costco finns i närheten där ni bor, A-M och Lars, så säljs Jarlsberg i jättebitar.

Anonymous said...

Jag tror inte vi har Costco här. Däremot har jag hittat större ostar på Sams club men de är också importerade, typ Jarlsberg. Jag vet inte varför amerikanen inte villl köpa ost i bit utan endast färdigskivad. Kan det bero på att de inte har osthyvlar??? :-)

Anne-Marie said...

Sparkling: Minns att jag alltid använde Bregott när jag bodde i Sverige. Becel har tydligen en hög halt av Omega-6 vilket, enligt ny forskning, inte skall vara bra. Vem vet, om ett par månader kanske det visar sig vara bra trots allt. :) Jag använder alltid olivolja när jag lagar mat, t ex steker något.

Lars: Det kan nog vara skillnad på smaken eftersom det är andra slags kor och annat gräs/hö här i USA jämfört med Sverige. Mjölken i Sverige smakar annorlunda än i USA. Det tänkte jag på när jag var på besök nu. Vi har en hel del ostar som inte är i skivor. Men det finns inga "hårda" ostar såsom i Sverige. De ostar som säljs i olika stora storlekar, 8 oz, 16 oz, 32 oz, är mjukare i konsistensen än i Sverige - men helt klart möjliga att hyvla. Några typer vi har är: Sharp cheddar, medium cheddar, Monterey Jack, Mozzarella osv. Som sagt, vi har massor med oskivad ost men inte alls samma sorter som i Sverige. Amerikanska osthyvlar (vilket jag tror jag gjort ett inlägg om) är inte alls så bra som svenska. Eller så är amrisarna lata. Vad vet jag. :)

Anne-Marie said...

Annika: Ja smör på riset och spagettin det glömde jag nämna. :) Jag tror inte att jag sett Jarlsberg här där jag bor. Och vi har ju varken Costco eller Sams Club i närheten. Jag tror att Washington D.C. har ett litet annat utbud än vad lilla Mt Shasta har. :) Det finns en del "delikatessostar" här som troligen skulle anses vara "vanliga" ostar i Sverige men de är hutlöst dyra. Den avdelningen hos Ray's (vår mataffär i Mt Shasta) har faktiskt getost från Norge. En pytteliten bit kostar nog $5-6 tror jag.

Anonymous said...

Jag håller med Lars att smöret smakar inte lika bra som smöret hemma. Smakar knappt något alls här och sedan är det dåligt att steka med mot det svenska smöret. Så jag köper mitt smör på Trader Joe eller från I goumet online.
Ost finns att köpa här i bit och det blir bara bättre och bättre här hos mig. Sortimentet utökas ständigt sedan jag flyttade hit. Nu säljs Arlas Feta Ost här på vårat Safeway.

Anne-Marie said...

Veronica: Tänk det har jag aldrig funderat över när det gäller smaken. Kanske för att jag inte använde smör på många år i Sverige. Menar du att Arla säljer sin ost i USA? Var är det bor nu igen? :) Det låter ju otroligt. Jag kanske kommer och hälsar på och köper ett litet lager. :)

Annika said...

Japp, på mitt Safeway också...där köper jag Arla fetaost...GOD!!!

Anne-Marie said...

Annika: Arla fetaost! Jag bor nog på en för liten ort. Arla har nog inte upptäckt Weed och Mt Shasta. :)

Anonymous said...

I England dar jag bor ar det hela tiden grated cheese pa allt och allt. En vanlig svensk ost att hyvla ar en omojlighet att hitta men alla former av riven ost finns overallt. Annars ar det mest konstigheter som vinager pa pommes, majonas till allt och egentligen aven pommes till allt :-) De ganger vi svenskar aker till Ikea i London sa ater vi kottbullar med potatis medans alla britter inte kan forsta hur nat annat an pommes kan passa. Ar det sa i USA ocksa?

Anne-Marie said...

Ragnhild: Det minns jag inte från min språkresa till England - det där med osten. Det var i och för sig för 100 år sedan :) så det kan ju ha ändrats. Osthyvlarna här är oftast inte särskilt bra - jag har mina svenska osthyvlar med mig. Vinäger minns jag att folk hade på pommes frites, litet konstigt minst sagt. Eftersom jag faktiskt aldrig varit på någon IKEA i USA vet jag inte vad folk gör här. Men jag kan tänka mig att vi svenskar gillar vanlig potatis mer än vad amrisarna gör.

Tove said...

När jag bodde i England (London) fanns det gott om vanliga hyvlingsbara ostar, t ex har de ju världens godaste cheddar i det landet! Någon osthyvel hittade jag dock inte, hade inte med mig någon heller så jag fick skiva osten med en vanlig kniv. Och vinäger på pommes är ju det godaste som finns, lika så salt & vinegar-chips som nu Estrella åter har gjort en svensk version av. Dock mycket mesigare än den brittiska :-).

Anne-Marie said...

Tove: Låter bra om man kommer på besök till London. :) Bra osthyvlar verkar vara litet av en svensk specialitet. Minns inte om jag ätit pommes och vinäger faktiskt. Kanske något att prova vid tillfälle.

Ella said...

Har rätt nyligen flyttat till USA (LA) och letar fortfarande efter ett bra "smörgåssmör", åt alltid Bregott mellan i Sverige. De sorter jag provat här hittills har alla haft konstiga konsistenser (geléaktigt eller smuligt) och/eller smakat konstigt... Tar därför tacksamt emot tips!