Tuesday, January 6, 2009

Jul i Stockholm

Det var 11 år sedan jag var i Sverige över jul- och nyårshelgerna så det kändes nästan litet konstigt att vara där vid den tiden på året.

Något jag i stort sett hade glömt var hur mörkt det är. Trots att det var rätt många dagar med solsken kom solen knappt över horisonten. Vid tretiden var det mörkt igen. Inte konstigt att vi svenskar är litet tillknäppta och inbundna. :) Här i Kalifornien där jag bor blir det mörkt runt femtiden när det är som mörkast och på morgonen är det ljust vid halvåttatiden.

Fina adventsljusstakar och adventsstjärnor fanns det gott om. Det är något man inte ser här i norra Kalifornien och jag märkte att jag saknat just dessa julprydnader. Min mamma hade bara några få julprydnader och vi hade faktiskt inga julklappar. Det var många år sedan som vi slutade att ge varandra julklappar.

Men litet julmat blev det - risgrynsgröt, sill och skinka. Smakade gott. Nog tittade jag också på Kalle Anka (tillsammans med ungefär 3.5 miljoner andra svenskar) och Karl Bertil Jonssons julafton.

Det kom ingen snö när jag var i Stockholm men eftersom det var riktigt kallt blev rimfrosten tjockare och tjockare för varje dag. Och efter några dagar såg den faktiskt ut som snö.

Det kändes bra att hälsa på men det var också skönt att komma hem igen. Och hemma nuförtiden är i Kalifornien.

3 comments:

Anonymous said...

Hej, gillar verkligen din blogg. Äntligen lite intressant att läsa :) Själv är jag en tjej på 15 år som drömmer om att flytta till USA. Har varit i Los Angeles en gång, och älskade det! Tack.

Suddrik said...

Äntligen askallt och ingen snö. Nu dör de förbaskade fästingarna!! Det kanske går att åka hem i sommar... ;-)

Anne-Marie said...

Anonym: Tack! Och roligt att du gillar min blogg. Som du kanske läst här på bloggen är det inte alldels lätt att flytta hit. Har du frågor får du gärna skriva till mig via email.

Suddrik: Fästingarna har jag en känsla av kommer tillbaka. :) Har läst att det varit och är väldigt kallt i hela Europa.