Saturday, January 10, 2009

I mataffären

Igår när jag var och handlade såg och hörde jag följande som utspelade sig i mataffären.

En pappa var och handlade tillsammans med sina tonårssöner och efter en fråga från en av sönerna sade han: "Yes, you can get whatever you want."
Sönerna begav sig sedan snabbt bort till den stora avdelningen med potatischips, ostbågar osv. För att komma till de långa hyllorna med dessa "godbitar" passerade de avdelningen med frukt och grönsaker. Pappans kommentar: "You have lots of fruits and vegetables here." Ingen reaktion från sönerna. :)
Jag log för mig själv och tänkte att det är fantastiskt egentligen att potatischip och ostbågar har en sådan dragningskraft.

För ett tag sedan läste jag att ett ämne som heter MSG (monosodiumgluta-
mate) tillsätts till en stor del av den mat vi köper. Innehållsförteckningen kan säga MSG, "Natural Flavoring", "Hydrolized Vegetable Protein" osv, osv. Det lär ha ca 25 olika namn. Detta ämne ingår idag i en stor del av all mat som vi äter - både hemma och på restaurangerna. Jag vet inte hur det är i Sverige men i USA finns det överallt.

Studier har visat att det är beroendeframkallande (det tillsätts i stora doser till just "junk food") och att det ökar vikten hos de som äter mat med denna tillsats. Det är ett onaturligt ämne som inte alls är bra för oss. Och det är troligen väldigt svårt att undvika såvida man inte odlar sin egen mat.

Inte så konstigt kanske att killarna i mataffären helt struntade i frukterna och grönsakerna.

7 comments:

aurorabuddha said...

Nej men gu' va' sot du ar pa nya kortet!

Jag visste inte att msg har flera olika namn! Maken tal inte msg, sa vi undviker det sa gott vi kan. Han far svart att andas och far hjartklappning. Burr. Jag sager det val igen, da: jag tror att maten har i USA ar *giftig*.

Kram fran Texas!

Sparkling said...

ja tycker det är så obehaligt med alla tillsatser, har varit en del uppmärksamhet om det i sverige på senare tid, även om man säger att dem är farliga tror ja dem kan vara det i längden. är en svensk kille som skrivit böcker om detta, funderar på att köpa en för att få tips om vilka produkter man ska undivka och vilka produkter som e bättre. försöker att nästan bara äta bröd som är hembakat lr från konditori för bröd har tydligen mkt tillsatser, sen försöker ja laga så mkt från scratch som möjligt. har även slutat med pålägg.

Anne-Marie said...

Aurorabuddha: Tack! :) Tyckte det var dags att byta bild eftersom den andra var från min Hawaii-tid och jag är inte riktigt samma person idag som jag var då. MSG är helt klart något onyttigt och som tydligen finns överallt. Verkar nästan omöjligt att undvika om man köper färdig mat. Går man på Kinarestaurang kan man beställa maten utan MSG - alla fall här i Kalifornien. Kram!

Sparkling: Det finns så många tillsatser att man blir mörkrädd. Jag brukar laga mycket av min mat själv men om man inte kan odla maten finns det väl gifter och vissa tillsatser ändå. Jag har inte bakat bröd egentligen här i USA (brukade göra det i Sverige) men det jag köper innehåller bara nyttiga saker - så nyttigt som det nu kan vara. Det här skulle man kunna skriva hur mycket som helst om - vår mat och vad den innehåller.

matildas fikarum said...

MSG har väl funnits så länge jag kan minnas, både i Sverige och Australien i alla fall, och det är bara på senare år som folk verkligen har börjat reagera mot det. Jag har läst listor på nätet på olika benämningar på MSG - listor särskilt utformade för allergiker - och har hitta upp till 90 (!) olika sorters benämningar. Det är alltså mycket svårt att vara säker på att man köper MSG-fritt. Tyvärr. Huvudvärk och hjärtklappning för att man ätit middag är inte skoj.

Anne-Marie said...

Matilda: Jag visste inte att det funnits så länge. När vi var små (du och jag är nog ungefär lika gamla tror jag) undrar jag om det fanns som tillsats? Det verkar som om tillverkarna verkligen vill att vi skall få i oss detta genom att hitta på alla möjliga namn.

Emmama said...

Intressant! Ska hålla utkik efter MSG framöver... Kul att ha hittat hit!

Ha en bra dag! :)

Anne-Marie said...

Emmama: Välkommen hit! MSG verkar finnas överallt och kan nog vara svårt att veta att det verkligen är MSG eftersom det har så många olika namn. Ha en fin dag du med!