Tuesday, April 22, 2008

För 11 år sedan

Jag hade problem med min dator igår så det blev inget skrivet. Den 21 april för 11 år sedan kom jag till Mt Shasta för första gången. Jag kan inte riktigt fatta att jag varit så länge i USA.

Det var inte första gången som jag var i USA - jag hade redan besökt Kalifornien och några andra platser vid andra tillfällen. Jag minns fortfarande hur nervös jag var när jag satt på flygplanet över Atlanten. Jag hade aldrig träffat Michael utan vi hade bara haft kontakt med varandra per telefon och brev (det var innan alla hade email :)). Han kom och hämtade mig i San Francisco och sedan åkte vi de ca 40 milen till Mt Shasta. Det var en solig och varm dag och man kunde se berget Mt Shasta på långt håll och jag var rätt imponerad. Jag hade aldrig sett ett så stort berg tidigare.

Jag stannade två veckor men sedan kom jag tillbaka för en tremånadersvistelse under sommaren och det blev ytterligare ett par sådana längre vistelser under mitt första år här. Det här var ju före 11 september och de strängare regler som då infördes. När jag bodde i Sverige hade jag sagt att jag inte hade lust att gå i skola igen. Men det var precis vad jag sedan gjorde under fyra år. Mycket lärorikt och jag skulle nog inte ha det jobb jag har idag om jag inte varit elev på skolan.

Det skulle dröja ett bra tag innan jag började jobba men det blev alltså på College of the Siskiyous. Det som sedan hänt har jag redan berättat om här på bloggen, dvs att jag flyttade till Oregon, Michael gick bort och att jag sedan flyttade tillbaka till Mt Shasta området.

Det känns väldigt roligt att kunna få berätta här på bloggen hur det är att bo som svensk i USA och framför allt då på en mindre ort. Vi får se om det blir ytterligare 11 år i USA - jag har i alla fall i dagsläget inga planer på att flytta hem till Sverige.

Sunday, April 20, 2008

Spanska

Jag har läst på andra bloggar om vårens ankomst. Här i norra Kalifornien blev det vinter igen igår. Det var bara några plusgrader och det till och med snöade. Natten som gick var rekordkall med många minusgrader. Tydligen skall det här ostadiga och kalla vädret hålla i sig ytterligare några dagar. Det är bara att hoppas att våren snart skall komma.

Idag fick jag ett email från en vän som bor i Colorado. Hon arbetar på en tandläkarmottagning och många av patienterna är spansktalande och kan bara spanska. Hon hade bett en patient att sluta ögonen när hon höll på att ta bort tandsten. Tydligen sade min vän fel ord eftersom patienten började skratta helt hysteriskt. Min vän hade sagt ordet för testiklar i stället för ögon!

Något som jag märkte när jag kom till Kalifornien var att spanska är en del av kulturen här. Det finns t ex många mexikanska restauranger vilket jag ju inte alls var van vid från Sverige. Något annat som jag lade märke till var att när jag ringde till större företag eller olika slags myndigheter fick man alltid valet att antingen höra meddelandena på engelska eller spanska. Numera tänker jag inte längre på det men i början kändes det väldigt ovant.

Här i Kalifornien är det spanska inslaget i kulturen mycket starkt framför allt i södra Kalifornien. När jag åkte buss till Arizona under julhelgen kände jag mig verkligen i minoritet när jag kom ner till Los Angeles området. När jag stod på den sprängfyllda busstationen hörde jag i stort sett bara spanska talas runt omkring mig.

Det kanske vore dags att lära sig litet spanska. Det blev aldrig av när jag bodde i Sverige.

Friday, April 18, 2008

Musik

Efter dagens bloggrunda har ett tema varit musik man gillar och musik man skäms över. Verkligen kul läsning och lyssnande.

Musik är en viktig del av tillvaron och jag har alltid lyssnat mycket på musik. När jag bodde i Stockholm var det Radio Stockholm som gällde och jag lyssnade på den kanalen även på jobbet. Här Mt Shasta området är det otroligt svårt att få in radiokanaler så efter det att jag fick bredband för ett år sedan brukar jag lyssna på radio via internet. En kanal jag brukar lyssna på är den som ligger som en länk på min blogg - jag vet att man i Sverige tyvärr inte kan få in den eftersom det finns någon slags begränsning utanför USA.

Musiksmaken är ju helt klart något som varierar beroende på vilken generation man hör till. Mina föräldrar lyssnade mycket på storbandsjazz så det var något jag växte upp med. Min pappa hade också en förkärlek till dansbandsmusik - en musiksmak som jag inte delade.

En av de skivor som jag verkligen gillade när jag var runt 8 var musiken till "Sound of Music". Verkar kanske heltöntigt idag men jag hade sett filmen och var helt fascinerad av någon anledning. En annan favorit var en norsk sångerska som heter Anita Hegerland. Hon var född samma år som mig så jag kände kanske någon slags samhörighet med henne. När jag skriver det här känns det otroligt avlägset och jag har litet svårt att förstå vad det var som jag gillade.

Eftersom mycket av musiken som spelas i Sverige kommer från USA är det ju inte någon större skillnad att bo i USA i stället för Sverige. Och vill jag höra svensk musik kan jag ju alltid lyssna till någon svenska radiokanal via datorn. Något jag alltid haft svårt för är country musik. Men jag vet att väldigt många människor här i USA verkligen gillar denna musikstil.

En av de låtar som spelats mycket på den radiokanal jag oftast brukar lyssna på är Sara Bareilles "Love Song" och den hör nog till en av mina favoriter just nu. Här kommer den.





Thursday, April 17, 2008

Att lämna en kultur

Häromdagen skrev jag om pengar och olika sätt att betala och skillnader mellan Sverige och USA.

En av kommentarerna jag fick sade att det amerikanska internetsystemet för att betala räkningar verkade så gammalmodigt jämfört med det svenska.

När jag läste kommentaren tänkte jag att jag inte har en aning om hur det går till i Sverige. Eftersom jag lämnade Sverige för 11 år sedan har min "dagliga" kunskap om Sverige inte alls hängt med. Jag ligger alltså i stort sett 11 år efter och mina referensramar kommer från hur det var 1997.

När man lämnar en kultur betyder det alltså att man egentligen inte vet någonting om vad som händer på den där dagliga nivån. Visst hör jag talas om och läser om nyheter från Sverige men jag får ju inte den där dagliga "dosen" av vad som är på gång i Sverige genom att jag bor där.

Skulle jag flytta tillbaka till Sverige idag var det nog mycket jag fick lära mig eftersom så mycket troligen har hänt på 11 år. Internet var ju bara i sin "barndom" när jag kom till USA medan det idag är en del av samhället precis som det är här i USA.

Jag känner fortfarande att jag inte riktigt fattar hur den amerikanska kulturen fungerar och det beror säkert på att jag inte vuxit upp här. Men nu börjar jag också alltså tappa en del av hur den svenska kulturen fungerar. Ibland känns det som om jag till viss del befinner mig i ett ingemansland. Fast jag känner mig mer och mer hemma i USA och efter det att jag fick mitt jobb på skolan har jag nog blivit ännu mera en del av det amerikanska samhället.

Man kan egentligen bara ha koll på en kultur om man bor och lever i den. Även om jag alltid givetvis kommer att känna mig som svensk är jag inte svensk på det sättet som jag var när jag bodde i Sverige. Amerikan kommer jag ju aldrig att bli och alltså kommer jag troligen att aldrig riktigt förstå hur den amerikanska kulturen fungerar.

Även om jag ibland känner det som om jag är i ett ingenmansland har jag helt klart lärt mig otroligt mycket under mina år i USA och det har berikat mig som person. Att få kunna ta del av två kulturer är en stor tillgång.

Tuesday, April 15, 2008

Mobiltelefon som gör allt

Idag blir det inget intelligent inlägg :) utan en video. En sådan här mobiltelefon kommer säkert - det är nog bara en tidsfråga. :)

Monday, April 14, 2008

Pengar, kort och checkar

Innan jag skriver dagens inlägg måste jag bara säga att vädret verkar vara minst sagt upp och ned just nu. Vi hade alltså sommarvärme under helgen med +25. När jag tittade ut genom fönstret för några minuter sedan var det vitt på marken!! Det blir att ta på sig vinterkläderna igen.

Häromdagen när jag gick till skolans kafeteria för att köpa något till min lunch tänkte jag på att de som stod före mig i kön nästan bara betalade med kredit- eller debetkort. Även om de kanske bara köpte något för $5 - det är ungefär 30:-.
Kanske jag är gammalmodig men oftast försöker jag betala med kontanter om jag bara handlar något litet. Många tycks inte ha kontanter utan betalar med olika slags kort.

Här i USA betalar också väldigt många fortfarande med check. Det gör man väl knappt i Sverige nuförtiden. Jag betalar också med check ibland när jag vill slippa använda kontanter. Många väljer att ha olika motiv på sina checkar - det kan vara blommor, båtar, hundar, solnedgångar osv. Det finns många företag som tillverkar dessa litet mer personliga checkar.

Något som också finns här är så kallade "Money Orders". Man köper dessa till exempel på posten (här i USA finns det faktiskt fortfarande riktiga postkontor :)) och sedan skickar man denna "Money Order" i stället för en check. Eftersom man köper sin "Money Order" finns det ju ingen risk att det företag man skickar den till inte skall få ut pengarna. Ibland kan det ju vara så att checkar inte har någon täckning.

Kreditkort och debet/bankomatkort är alltså väldigt vanliga. Om man kommer till USA och inte har någon tidigare kredithistoria är det väldigt svårt att få ett "vanligt" kreditkort. Jag började med ett så kallat "secured credit card". Det innebar att jag fick sätta in ett belopp på ett konto och sedan kunde jag bara handla upp till detta belopp. Det var ju litet opraktiskt i början men det var ett bra sätt att skaffa sig kredithistoria vilket är A och O här.

Sedan brukar jag betala de flesta av mina räkningar via internet. Tänk vad det är praktiskt. Men till min hyresvärd skickar jag min check varje månad.

Nog finns det många sätt att betala på.

Bilderna från Wikipedia och Checks in the Mail.

Sunday, April 13, 2008

Sjukförsäkring

Nu har jag varit dålig på att skriva igen. Jag förstår inte vart timmarna tar vägen. Jag skulle helt klart behöva fler timmar per dygn.

Under helgen blev det helt plötsligt sommar här. Det har varit runt +25 igår och idag. I morgon skall det bara bli runt +10 och nästa helg pratar de om snö igen. Tala om berg- och dalbana.

I fredags var jag tvungen att för första gången använda mig av min nya sjukförsäkringsförmån genom jobbet. Under många år har jag haft min egen sjukförsäkring men i och med att jag blev fast anställd med fler timmar har jag nu min sjukförsäkring genom jobbet.

Jag hade av någon anledning börjat höra sämre på ena örat i torsdags. I fredags var det inte alls bra så jag tyckte det var lika bra att låta en läkare kolla upp vad som var på gång. Vi har en så kallad "walk-in clinic" i Mt Shasta dit man kan gå utan att beställa tid. Personen som undersökte mig sade att jag hade vätska inne i örat beroende på att örontrumpeten var svullen.

Även om jag nu har en sjukförsäkring genom jobbet fick jag betala en del (ca 1/3) av kostnaden. Men det var helt klart en förbättring jämfört med den försäkring jag haft tidigare.

Som tur är har jag blivit mycket bättre. Jag hittade ett homeopatiskt preparat (det var givetvis inget läkaren rekommenderade) som hjälpte väldigt snabbt.

Tyvärr kunde jag inte riktigt uppleva och njuta av det fina vädret på grund av mitt öra men det kommer ju fler helger.