Monday, September 22, 2008

Höstdagjämning

Idag är dag och natt lika långa. Här i USA kallas den här dagen för First Day of Fall. I Sverige brukar man säga höstdagjämningen.

Som svensk är man ju van vid många månader med mycket mörker. De åren jag arbetade i Stockholm var det motigt ibland att gå upp och åka iväg till jobbet i mörker och sedan komma hem när det var mörkt.

Här i norra Kalifornien blir det rätt mycket mörkare även under vintern men det är inte alls så extremt som i Sverige. Idag när jag klev upp runt kvart i sju var det halvmörkte ute och runt sju/halvåtta på kvällen börjar det skymma. Men på vintern blir det inte mörkt förrän runt fem på eftermiddagen. Det är stor skillnad mot Stockholm.

Vid något tillfälle kollade jag på kul på en karta för att se hur mycket längre söderut Mt Shasta ligger jämfört med Stockholm. Mt Shasta/Weed ligger på ungefär samma breddgrad som södra Italien. Stockholm ligger på samma breddgrad som mellersta Kanada. Inte så konstigt att det är mörkt i Stockholm och Sverige. :)

Det märks att hösten börjar komma eftersom det bara var runt 17-18 grader under helgen. Normalt brukar det vara över 20 grader här vid den här tiden.

4 comments:

Annika said...

Och här på östkusten, iallafall i the mid-atlantic states har vi det SÅ varmt. jag är så redo för hösten nu. Längtar efter kyligare dagar.

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att du längtar efter kyligare väder. Det kommer säkert snart. Har ni haft känningar av alla oväder som dragit fram under sommaren?

Lars said...

Hej Anne-Marie,

Jag håller med dig om att det är lättare på hösten och vintern här i USA då det inte blir så mörkt så extremt tidigt. Det är lättare med att ha dagsljuset lite mer jämnt fördelat över året.

Jag åker till jobbet ca 6:45 men i morse var det fortfarande ljust så det är lite skillnad från var du är och var vi bor. Här är det fortfarande varmt även om den värsta hettan har lugnat ned sig. Om du befinner dig på samma breddgrad som norra Italian så är vi på samma breddgrad som norra Afrika, senast jag kollade efter.

Lars

Anne-Marie said...

Hej Lars!

Det är rätt skönt att det inte är så extremt med ljus och mörker tycker jag. Jag tror många i Sverige lider brist på dagsljus under vintermånaderna.
När jag kollade på kartan blev jag förundrad över att alla stater i kontinentala USA (förutom Alaska) ligger så långt söderut.