Friday, September 26, 2008

Betala för resväskor

Under sommaren har det införts nya regler här i USA när det gäller incheckat baggage.

Jag vet inte om alla flygbolag infört dessa regler men de gäller på många flygbolag.
Om flygbolaget man åker med infört dessa nya regler måste man numera, om man flyger inrikes, betala för den första väskan som checkas in och i vissa fall även för den andra.

Tydligen orsakade de nya reglerna långa, långa köer vid incheckningsdiskarna eftersom folk helt plötsligt skulle betala för en väska som tidigare var gratis att checka in.

När man flyger internationellt gäller som tur är inte dessa regler - ännu. Så jag kan lugnt checka in en väska utan att behöva betala för den när jag åker till Sverige.

Flygbolagen skyller på stigande bränslepriser och att dessa ökade kostnader är orsaken till de nya reglerna. De avgifter som läggs på en biljett kan numera uppgå till $400-500 (bränsle och andra avgifter).

När jag bokade min biljett till Sverige gjorde jag det genom en resebyrå i San Francisco (de har svenskar som jobbar där). Tydligen skall man fortfarande få mat gratis på flighten från och till USA men inrikes måste man numera alltid betala för maten eller köpa med sig något från flygplatsen.

Åker man "economy" har det helt klart blivit kärvare att flyga. Någon gång skulle det vara kul att åka första klass över Atlanten - det har jag aldrig gjort.

7 comments:

Anonymous said...

å, första klass vore en upplevelse som jag för egen del aldrig ror kommer uppfyllas. Det är om någon annan betalar ;-)

Och visst har det hänt mycket med flygturer de senare åren. Lågprisflyg hit och skumma flypplatser dit. Men fortfarande älskar jag själva flygandet- pirret i magen vid start. Åååååååå...

Matildas fikarum said...

Man tycker ju att de borde tjäna på att göra saker och ting lättare, inte svårare. Jag bävar för nästa gång jag ska ut och flyga.

Anne-Marie said...

Maria: Om någon annan betalar tackar jag också gärna ja. :) Jag flög en del "business class" när jag jobbade i Sverige och det var litet annorlunda än att sitta i ekonomiklassen. Business var helt klart mansdominerat. :)

Matilda: Jag håller helt med dig. Vi får se hur det är nu att flyga i december. Blir troligen inte så annorlunda jämfört med förra året eftersom internationella flighter inte drabbats på samma sätt.

Lars said...

Det är helt absurd att flygbolagen tar betalt från första väskan. Självklart så måste man ha minst en väska med sig när man flyger och vem vill betala extra för detta? Jag flög med Southwest airlines förra veckan för första gången. De är ett lågprisflyg som varit rollmodell för Ryan air. De är dock mycket trevligare att flyga med än Ryan air även om Ryan air är fullt godkända. På Southwest airlines tar de inte betalt för första, andra eller ens för tredje väskan. Jag kan verkligen rekommendera Southwest airlines, har aldrig flgit så snabbt och problemfritt som med dem. De är det bolag som fått minst klagomål från resande i USA. Det är ganska fantastiskt för att vara ett lågprisflyg.

Anne-Marie said...

Lars: Jag antar att de vill tjäna mer pengar eftersom bränslet gått upp så mycket. Eller så är det någon annan mystisk anledning som vi inte känner till. Southwest låter ju kanon faktiskt. Har aldrig flugit med dem. Nu när jag åker till Sverige flyger jag med det som var billigast och det var United och SAS.

sofie said...

hej :)

mitt naman är sofie och jag vill flytta till usa, ganska omgående. vad kan jag göra för att få stanna där? måste jag ha visum eller kan jag betla och få tillstånd att vara där?? jag e helt lost...
jags ka åka dit i maj och vill stanna kvar, bo där... miami till att börja med...
går det??

hör gärna av dig till mig...
skriv här: http://www.finest.se/fiia

tacksam för svar

sofie said...

hej :)

mitt naman är sofie och jag vill flytta till usa, ganska omgående. vad kan jag göra för att få stanna där? måste jag ha visum eller kan jag betla och få tillstånd att vara där?? jag e helt lost...
jags ka åka dit i maj och vill stanna kvar, bo där... miami till att börja med...
går det??

hör gärna av dig till mig...
skriv här: http://www.finest.se/fiia

tacksam för svar