Thursday, July 17, 2008

Swamp Coolers

Min röst börjar återvända men jag måste fortfarande tänka på hur mycket jag pratar. Det kändes väldigt konstigt i måndags när jag insåg att jag inte skulle kunna ringa och tala om att jag inte kunde komma och arbeta. Tur att det finns email vid sådana tillfällen.

En stämbandskatarr blir ju inte bättre av all brandrök som vi har och troligen kommer att ha under lång tid. Vissa bränder har brandpersonalen tydligen gett upp att kunna bekämpa eftersom de brinner i områden som är väldigt otillgängliga. Vissa talar om att vi måste vänta på höstregnen framåt september/oktober. Det känns som en väldigt lång tid att leva med brandrök.

I nordligaste Kalifornien har inte särskilt många luftkonditionering utan vi måste öppna fönstren och ha fläktar för att kunna få det litet svalt inomhus. Det känns inte alltför kul att göra det nu när man känner brandröken så tydligt. Men vad gör man. Det går ju inte att ha fönstren stängda hela sommaren. Eftersom jag bor på andra våningen blir det varmt väldigt snabbt och här finns ingen luftkonditionering.

Därför har jag börjat fundera på att kanske skaffa något som heter Swamp Coolers. De kyler luften genom att vatten avdunstar. Det finns flyttbara Swamp Coolers som man kan flytta från rum till rum. De skall tydligen vara billigare att använda än en luftkonditionering eftersom de inte alls slukar lika mycket energi och i ett torrt klimat (som vi har här i Mt Shasta området) tillför de fuktighet till luften.

Ännu så länge har jag inte kommit särskilt långt i att hitta en Swamp Cooler men för varje dag med rök blir det kanske mer och mer nödvändigt. Om det inte var någon rök skulle det vara helt okej att öppna fönstren eftersom det brukar bli riktigt svalt här på natten. Just nu snurrar två fläktar så att jag skall kunna gå och lägga mig och förhoppningsvis kunna sova. Onsdagen har till och med blivit torsdag och jag är fortfarande uppe. :)

Här är en sorts Swamp Cooler


Bilden från: www.air-conditioner-home.com/

2 comments:

Sara said...

Usch, det måste vara jättejobbigt att bo där nu :(. Jag blir lite förvånad över att luftkonditionering inte är standard i hela Kalifornien med tanke på den värme ni har. Hoppas du hittar en Swamp Cooler snart och att den hjälper!

Anne-Marie said...

Sara: Det är litet jobbigt eftersom ingen vet hur länge vi kommer att ha brandröken. Det kan dröja till höstregnen kommer. I allra nordligaste delen av Kalifornien där jag bor blir det ofta rätt kyligt på natten, framför allt eftersom det här området ligger rätt högt och då behövs det inte någon luftkonditionering i vanliga fall. Igår kväll blev det mycket svalare och det var väldigt skönt.