Thursday, July 17, 2008

Majonnäs

Häromdagen skrev jag om amerikanska uttryck och att ju längre man bor här desto fler uttryck kan man använda. I morse använde jag ett annat uttryck som egentligen låter rätt konstigt om man inte vet vad det betyder. Jag sade "knock yourself out". Menade jag att den andra personen skulle slå sig själv? :) Nej, det kan betyda "go for it".

Majonnäs verkar vara en viktig del av amerikansk "matkultur". Min majonnäskonsumtion har helt klart ökat sedan jag kom till USA.

Jag växte upp i en familj där vi åt mycket färska grönsaker varje dag och vi åt grönsakerna som de var, dvs utan dressing och majonnäs. Det verkar många i USA inte göra. När Michael och jag åt vissa grönsaker kom alltid majonnäsburken fram. Framför allt när vi åt tomater, sparris och gurka. Och det var inte bara Michael som "måste" ha majonnäs till grönsakerna utan det verkar vara rätt vanligt.

Jag äter fortfarande mina grönsaker utan majonnäs men jag har märkt att jag lagt till majonnäs till olika maträtter, som en extra "smakklick" och jag använder ofta majonnäs på mina bagels.

Givetvis finns det ett stort utbud av olika sorters majonnäs men min fråga är då: Var finns lättmajonnäsen? Det lär finnas mer fettsnåla varianter men de är få. I min mataffär syns de i alla fall inte till.

Under en längre tid har jag ätit en så kallad Canola Oil majonnäs men efter att ha läst vissa saker om Canola Oil (rapsolja på svenska) är jag nu på jakt efter en annan sorts majonnäs. Sunflower Oil skall tydligen vara bra men det finns nästan inga sådana majonnäser. Jag hittade en fransk majonnäs på internet som innehåller denna olja och med frakt kostade EN burk ca $15 (ca 90:-)!! Nog för att jag gillar majonnäs men det är kanske litet väl häftigt.


Majonnäs säljs ofta i burkar här i USA. Inte i tub vilket jag tror är det vanligaste i Sverige. Jag har överhuvudtaget sett väldigt få saker som säljs i tub här och i Sverige verkar tuber bli vanligare och vanligare.

Jakten på majonnäs fortsätter. :)

Bilden från Spectrums hemsida.

9 comments:

Saltistjejen said...

Ja majonäs verkar nästan lika vanligt här som salt o peppar.... ;-)
Det är ju standard om man köper en macka på någon deli att välja mellan majonäs och mustard...
Jag gillar inte majonäs så mycket så jag tar alltid senap om det är val mellan dessa.
tror att enda gången jag använder majonäs i Sverige är en klick när jag äter räkmacka. Och om jag ev ska göra aijoli.
Hm, men här känns just majonäs samt jordnötssmör som väldigt väldigt väldigt vanligt. Till det mesta. Som grönsaksdip, sallader och på macka!

nina said...

Det är samma sak här i Costa Rica, folk äter majonnäs till allt möjligt. Man får ofta majonnäs klickad på maten när man äter ute, alternativt en hel hög med majonnäspåsar. Konstigt att äta majonnäs på grönsaker förresten, de smakar ju gott i sig. :-)

Här köper man oftast majonnäs i "påsförpackning" med liten skruvkork. Det finns en massa olika sorter att välja på, men flesta verkar gilla de med citronsmak.

Själv gillar jag inte majonnäs och använder det nog bara till röror vid jul och påsk eller så.

Inget säljs på tub här heller förresten. Eller jo, tandkräm. :-)

Desiree said...

Japp mayo verkar ju vara supervanligt här. Jag ser att folk köper jätteburkar i affären. Själv har jag tack och lov inte hakat på mayospåret. Jag minns knappt när jag åt mayo sist. Jag brukar byta ut mayo i potatissallader och annat mot naturelle youghurt istället och blanda med lite senap. Blir jättegott och inte alls lika fett som med mayo.

Anne-Marie said...

Saltis: Jag åt nog också mest majonnäs till räkor i Sverige. Här har jag kommit in litet mer i majonnäs"kulturen" av någon anledning. Senap är också gott så det är ju också ett bra alternativ.

Nina: Jag förstår heller inte det där att äta majonnäs till grönsaker. Det är ju nästan att förstöra grönsakssmaken. Påsförpackning av majonnäs har jag aldrig sett. Intressant med alla dessa varianter.

Desiree: Jag brukar också använda yogurt ibland och smaksätta, precis som du, antingen med senap eller med "rädisröra" (vet inte vad man säger på svenska). Vissa burkar är enormt stora som jag sett i affären.

Lars said...

Den amerikanska majonäsen är inte alls lika god som den svenska tycker jag. Den har mindre smak och är mycket tunnare. Exempelvis försökte jag göra räksallad med amerikansk majonäs och den blev rinnig i stället för fast så att man kan lägga den på ägghalva eller varmkorv.

Anne-Marie said...

Lars: Det har jag faktiskt aldrig tänkt på att den amerikanska majonnäsen skulle vara tunnare. Intressant att höra om din räksallad. Jag har nästan glömt bort hur den svenska majonnäsen smakar. :)

Anonymous said...

Om du vill kan jag skicka ner lite majonnär till dig?
Anna-Karin i Halmstad

Anne-Marie said...

Anna-Karin: Jag tackar för erbjudandet men det blir nog dyr majonnäs ända från Sverige. :) Jag kommer att åka till Sverige framåt jul så jag kanske kan köpa något då. Tack i alla fall!

Frej said...

En senkommen kommentar, men... Varför leta efter god industriell majonnäs när det är så lätt att blanda egen? En äggula och några droppar vinäger som du vispar ner matolja i. Lite salt och peppar efter smak. Superenkelt - och fantastiskt gott! Dessutom slipper man tillsatserna. :)