Wednesday, July 23, 2008

Bo i en bil

Något som jag slagits av under mina år i USA är att det finns många olika alternativ för hur människor bor. I Sverige bor man i första hand i ett hus eller i en lägenhet. Här i USA finns definitivt fler alternativ.

I slutet av förra året lärde jag känna en person som bor i en bil. Det är givetvis inte en liten personbil men heller inte en jättestor RV (Recreational Vehicle). Min vän R är inte alls ensam om att bo i en bil. Det är faktiskt rätt vanligt att människor bor i olika slags "motorhomes", framför allt i varmare trakter.

För mig verkar det rätt främmande men de som gör det tycks uppskatta möjligheten att kunna vara mobila och inte fastlåsta vid en och samma plats. Givetvis är det inte lika bekvämt som att bo i ett hus eller i en lägenhet men vissa RV's är som riktiga hem med badrum, kök, vardagsrum, sovrum osv.

I min väns bil finns det plats för en liten säng, en spis, lådor och skåp och ett litet kylskåp (som egentligen är en så kallad "ice box" som man fyller med is för att kyla maten). Det är trångt och ett begränsat utrymme men det går helt klart att bo på det här sättet. Jag tror inte att jag skulle vilja bo i en bil men det verkar ju tilltala många människor.

Många människor som har "motorhomes" är så kallade "snowbirds". De bor i kallare trakter och reser söderut under vintern. Min vän hör till dessa "snowbirds". Den här sortens livsstil kallas för "RV lifestyle". Ofta finns det speciella områden där man kan parkera sin RV men det kostar givetvis en del. Vill man komma billigare undan finns det till och med Wal-Mart parkeringsplatser som tar emot RV's och som är gratis.

Ungefär så här ser min väns bil ut. Ett hem på hjul. :)

Bilden från http://saskatoon.kijiji.ca

6 comments:

Saltistjejen said...

ja det har jag förstått att fler bor i "alternativa" hem här. I Sverige är ju detta inte alls förekommande bland "vanligt" folk och jag tror att en orsak till den genomsnitlligt höga bostandarden i Sverige är klimatet. Man kan ju knappast bo i t ex tält, bil el båt i Sverige under vinterhalvåret. Inte ens i södra Sverige eftersom det nästan varje vinter blir åtminstone ett par minus under en period. Däremot bor ju många mer sprtanskt o "alternativt" under sommaren.

I södra europa tror jag dett med husbil o husbåt etc är vanligare.

Anne-Marie said...

Saltis: Helt klart att Sveriges klimat bidrar mycket till att man först och främst bor i "vanliga" hus. USA har ju så många klimatzoner att de som kan resa till varmare breddgrader gör det under vinterhalvåret. Har faktiskt aldrig tänkt på hur folk lever i södra Europa. Sedan tror jag i och för sig att man i USA är litet mer "tillåtande" till olika slags livsstilar. Vi svenskar har litet mer "jante" - du skall göra som alla andra. :)

Frida said...

Mitt drömboende :)
fast det måste va svårt att leva så i Sverige alldels för kallt på vintrarna..

Tack för trevlig läsning
din blogg är tillagd på mina favoriter.

Frida

Pumita said...

Jag tror att man blir betraktad som lite konstig om man bor i bil i Sverige, eller i båt. Det vore helt klart en upplevelse men undrar hur praktiskt det är. Fördelen är förstås att det är lättare att flytta.

Noelle said...

Hej! I just found your blog and it is very interesting. I am an American living in Sweden. I have to comment here, because I would like to know where you live? I lived all of my life, except the last 2 years, in the US and have never known of or heard of anyone living in an RV. Not for more than a week or few weeks vacation. I am from Alabama, a very warm climate, but it is still not warm enough to live in an RV over the winter months. The only thing I can imagine is that some older people may "live" in an RV in the winter in Florida or Arizona.
Well, its quite an interesting story. I just dont know if saying that it is not uncommon is really the right impression. ; ) Noelle

Anne-Marie said...

Frida: Sent omsider välkommen hit! Kul att du gillar bloggen. Den gick i malpåse ett tag men förhoppningsvis kan den bli uppdaterad litet oftare.

Pumita: Här i norra Kalifornien tror jag att det är (konstigt nog) inte alldeles ovanligt att bo i en bil. I Sverige skulle man kanske bli inspärrad. :)

Noelle: Welcome here and I am so sorry that I have not commented earlier. I got too much to do at my job for a while. I live in the very northern part of California, close to the Oregon border. Mt Shasta is the closest town to Weed. Maybe you have heard about the mountain Mt Shasta? Living in an RV/truck is not uncommon here, strangely enough.