Saturday, July 5, 2008

Att inte ha en hall

Det finns en hel del skillnader mellan amerikanska och svenska bostäder. Jag skrev för ett litet tag sedan om hur fönstren skiljer sig.

En annan stor skillnad är att de flesta amerikanska bostäder inte har en hall. I Sverige är det säkert mycket ovanligt. I början tyckte jag det var minst sagt underligt att inte ha en hall. Men som sagt, man vänjer sig vid det mesta.

I min lägenhet kommer man rakt in i mitt kök genom ytterdörren. När Michael och jag bodde utanför Mt Shasta kom man rakt in i vårt vardagsrum. Min chefs hus har två ytterdörrar och en leder till köket och den andra till vardagsrummet.

Var hänger man sina ytterkläder och var ställer man sina skor? Det är en bra fråga. Jag hänger mina ytterkläder och ställer mina skor i en av mina garderober som finns långt från ytterdörren.

Tar amerikaner av sig ytterskorna när de går in i sitt hus? Sällan. I början trodde jag knappt mina ögon när Michael gick rakt in i huset med smutsiga skor. Av någon konstig anledning gör jag samma sak nu. Jag försöker givetvis torka av skorna så gott jag kan utanför ytterdörren men jag tar inte av mig skorna i köket. Men om jag kommer till Sverige tar jag givetvis av mig skorna - i hallen.

Varför finns det ingen hall i de flesta amerikanska hem? Ingen aning. Det vore onekligen praktiskt.

Igår kväll var det massor med fyrverkerier här i Weed och några av mina grannar hade förvandlat parkeringsplatsen till en avfyringsramp. :) Som tur är såg jag inga bränder.

10 comments:

Saltistjejen said...

Ja jag har förstått att det ofta inte finns ngn hall i amerikanska hus. Konstigt tycker jag. Jag tycker nämligen att just en hall rä otroligt praktiskt. Att hänga av sig ytterkläder, ställa skorna (ja om man är amerikan så är det sista ju ignet problem eftersom man, som du skriver, har skorna på sig) och att förvara andra saker som t ex paraply. Vi har faktiskt en liten hall, så när vi precis flyttat hit insåg jag itne att det var ovanligt.
Jag skulle dock gärna haft en större hall. Särskilt nu när iv har en barnvagn. Som det är nu står den i sovrummet bredvid sängen viklet inte är optimalt. Men det är där den är minst i vägen faktiskt.
Hoppas du hade en riktigt bra 4th of July igår och att du får en fortsatt bra helg (söndag)!

Sara said...

Makens gamla hus hade ingen hall överhuvudtaget utan man klev rätt in i vardagsrummet, så första gången jag var och hälsade på så blev jag så förvånad. Jag hade ju sett massor av den här typen av design i amerikanska TV-serier men jag hade ju aldrig trott att man faktiskt levde så!!

Vi lyckades hitta ett hus som har en någorlunda hall. Det finns åtminstone en garderob för att hänga upp jackorna nära ytterdörren och en liten del av golvet som inte har heltäckningsmatta utan linoleum istället.

K said...

Vad konstigt, det hade jag ingen aning om. Ja det verkar rätt opraktiskt utan hall, särskilt när man kommer in och varit ute i regn/snö.

Matildas fikarum said...

Åh, fy vad det retar mig att inte ha hall. Det är precis likadant i Australien, särskilt om man bor i lägenhet. Jag DRÖMMER om att en dag få en rymlig och riktigt svensk hall, med telefonbord (ja, jag vet att det är gammaldags) och hatthylla och hela konkarongen.

Sporty Spice said...

Vi har faktiskt en hall i vår lägenhet, inte jättestor men plats för klädkrokar och skoställ. Och precis bredvid har vi en stor walk in closet. Men som sagt, denna hall-lyx är nog ganska ovanlig.

Fundersam Cecilia said...

Ja jag saknar också hall.Här klivs det raka vägen in i vårt vardagsrum...på den vita heltäckningsmattan som dock skall försvinna en vacker dag.
En granne kom in förra året och hade inte rena skor på sig utan nån svart sörja så det blev märken efter honom,men vi lyckades få bort dom.Har sett en del hus som är till salu som har hall och det är något jag skulle vilja ha i nästa hus.

Anne-Marie said...

Saltis: Jag tycker amrisarna missat något väldigt praktiskt. Att gå rakt in med skorna är ju mindre praktiskt och det blir smutsigt. Jag får säga GRATTIS i efterskott till er baby!!! Vad roligt för er.

Sara: Vad skönt att ni har en hall. Jag har aldrig haft det här i USA. Nej, man tror nog inte att folk verkligen lever så men det verkar ju vara så att väldigt många hus och lägenheter inte har någon hall.

K: Visst är det opraktiskt. Man drar in en massa smuts. Och det är ju oftast heltäckningsmattor som gäller och de är ju inte alldeles lätta att hålla rena.

Anne-Marie said...

Matilda: Jag håller helt med dig. En hederlig svensk hall går inte av för hackor. :) Det verkar som om USA och Australien är väldigt lika på många sätt.

Sporty Spice: Ni har helt klart en lyx-hall. :) Jag skulle gärna ha både klädkrokar och skoställ i stället för att komma rakt in i köket.

Cecilia: Men vad praktiskt med en vit heltäckningsmatta. :) (sagt med ironi). Vad tänker man med? Fötterna? :) Hoppas att ni får ett golv ni kan gå in på utan att behöva ta bort fläckar.

Efwa drömmer om Provence said...

Jag är visst inte ensam om mitt problem med avsaknaden av en hall. Vi har nyligen köpt ett hus i Provence där det inte heller kommer att finnas någon hall.Frågan är bara var vi ska göra av våra och gästernas ev. ytterkläder. Nog för att det nästan alltid är varmt men lite kläder vill man ju kunna hänga av sig.
Har du en lösning eller ett tips titta gärna in i min blogg.
/Efwa

Anonymous said...

Om man tar av sig skorna slipper man städa trevlig sen att sitta med skorna i soffan mm matten blir ju lerig mm usa är ett bra land när det gäller nöjesparker och bra klimat och hawaii och florida men rätt knasiga är de