Thursday, July 24, 2008

Ambulans och brandkår

Eftersom jag bor på andra våningen har jag bra utsikt över vad som händer på "min" gata. Dessutom ser jag en del av berget Mt Shasta från mitt vardagsrumsfönster. Det är ett extra plus.:)

Jag bor i stort sett mittemot Greyhounds busstation och varje dag stannar ett antal bussar. Idag var det litet mer dramatik eftersom jag såg att en ambulans kom till busstationen när bussen hade kommit dit. Dessutom hade brandkåren kommit allra först. Jag vet inte vad som hade hänt men någon busspassagerare måste ha mått dåligt.

På mindre orter verkar det som om brandkåren ofta kommer först till en tillbudsplats och sedan kommer ambulansen. Det hände i Oregon när Michael åkte in till sjukhuset strax innan han gick bort. Jag ringde larmnumret 911 och allra först kom brandkåren till vårt hus. Det var flera personer i bilen och de började undersöka Michael. Efter en liten stund dök ambulansen upp och gjorde litet grundligare undersökningar.

När man bor på en mindre ort brukar både ambulans och brandkår komma snabbt. När Michael och jag bodde utanför Mt Shasta hade vi en så kallad "flue fire" i vår vedspis. Det innebär att sot och annat som finns i skorstenen fattar eld. Vi ringde brandkåren och de var snabbt på plats och tog hand om det hela.
Skolan jag arbetar på har en brandkårsutbildning så de finns på nära håll vilket känns bra. Vi har inget sjukhus i Weed men i Mt Shasta finns ett sjukhus som man snabbt kommer till.

En kanske oviktig detalj, men ambulanssirener låter olika i Sverige och i USA. Men det kanske alla redan vet. :)

12 comments:

linnea said...

hej, hur kommer det sig att du flyttade till usa? är det inte svårt att få jobb och uppehållstillstånd? själv är jag för ung för att flytta, men hoppas på en snarframtid. jag älskar californien och skulle gärna bo någonstans runt los angles, men där måste vara fruktansvärt dyrt att bo? skulle bli tacksam om du la en kommentar tillbaks. :)

Sara said...

Jag har också lagt märke till det att brandkåren kommer först. Det bor rätt många äldre där jag bor så vi har tyvärr sett de här utryckningarna en hel del på vår lilla gata. Egentligen vet jag inte varför brandkåren rycker ut i de här fallen dock?

nina said...

Skönt att utryckningsfordonen kommer snabbt där du bor. Jag har faktiskt funderat lite på hur det skulle bli här om det var kris, ibland har ambulanser och brandkår rätt svårt att ta sig fram i bilköerna. Lite läskigt faktiskt.

Har ingen koll på ambulanssirener och sånt alls, jag hör att det är utryckningsfordon men vet inte om det är polis, ambulans eller brandkår. Får börja lyssna mer noga, den enda "trudelutt" jag kommer ihåg är glassbilen. ;-)

Matildas fikarum said...

Vi bor ganska nära ambulansstationen. Sist jag ringde ambulans, för några år sedan, så tog det max 5 minuter innan de kom. Det var imponerande!

Swedeheart said...

Hej du, jag har hittat hit och ville mest saga hej - jag bor i Los Angeles!

Petra H said...

Hej Anne-Marie! Hur är det? Det var länge sedan du uppdaterade din blogg och jag hoppas att allt är bra med dig.
Stor kram från Puerto Rico

Lisa said...

Haller med Petra. Saknar dig och undrar hur du mar. /Lisa

Jojo said...

Hejsan hopp!
Jag har egentligen samma frågor som Linnea ställde.. har länge haft intresse av att flytta till USA. Georgia är väl en stat som lockar mest kanske.. Hur går det till som svensk i USA? Finns det jobb där man lättare skulle passa in, eller vara attraktiv. Där dom kanske söker svensk pratande eller annat. (förutom au pair då)

Toini said...

Samma här, vi bor i en storstad, men ofta kommer brandkåren först. Vi hade 2 bilar här igår kväll, det var en gasläcka i ett av husen.

Fransyskan said...

Här kommer också brandkåren i första hand - vid alla typer av olyckor och sjukdomsfall. Ambulanser ser man egentligen ytterst sällan här i Frankrike.

Anne-Marie said...

Det här blir "sena" kommentarer:

Linnea: Jag flyttade till USA eftersom jag träffade en amerikansk man. Jo, det är svårt att kunna få uppehållstillstånd/grönt kort. Hur svårt det är att få jobb beror nog på vilken bakgrund man har - men man kan inte få jobb här utan först visum eller grönt kort. Los Angeles är dyrt - hela Kalifornien är dyrt. Om du fortfarande är intresserad av att veta mer om hur det går till att flytta till USA får du gärna skriva privat till mig.

Sara: Nej, jag vet inte heller varför brandkåren kommer först. Kanske de har den turordningen här i USA: brandkår först och sedan ambulans.

Nina: Jag har nog inte heller egentligen lärt mig vilken signal som är signal. Glassbilen är ett kärt minne som väl alla svenskar har. :)

Anne-Marie said...

Matilda: Fem minuter är imponerande. Bra att bo nära om något händer.

Swedeheart: Kul att du hittat hit! :) Los Angeles är en mycket stor stad jämfört med lilla Weed. :)

Petra: Tack för omtanken!

Lisa: Nu har jag satt igång att blogga igen - förhoppningsvis något så när regelbundet. Välkommen tillbaka om du har lust. :)

Jojo: Det blir långt att skriva i en kommentar om hur man kan flytta till USA. Om du fortfarande är intresserad - skriv gärna till mig privat.

Toini: Jag tycker alltid att man får en viss känsla när man hör utryckningsfordon. Litet otrevlig stämning på något sätt.

Fransyskan: Välkommen hit! :) Intressant att höra att det fungerar på liknande sätt i Frankrike. Undras just varför det är annorlunda i Sverige?