Tuesday, June 17, 2008

Semesterstängt

Sverige är nog "världsbäst" på att hålla semesterstängt.:) I USA håller man väldigt sällan semesterstängt och det kan givetvis till viss del bero på att man inte har särskilt mycket semester.:)
Varje gång jag berättar för någon att alla har rätt till minst fem veckors semester i Sverige tittar de på mig och undrar om jag verkligen talar sanning.

I USA är det vanligt att man även efter många års anställning bara har ett par veckors semester. Jag tjänar in litet semester varje månad jag arbetar. Som jag tidigare berättat är det ofta rätt förmånligt att arbeta inom skolvärlden.

Fördelen med att inte ha så mycket semesterstängt är att man sällan behöver komma till en affär och se en skylt som säger att de har stängt i två veckor. När man ringer till företag vet man att de troligen finns där och kan svara på frågor. I USA är det ofta kring större helgdagar som många kanske tar en extra dag ledigt och populära turistmål invaderas av folk. Den närmaste stora helgdagen är 4 juli - USAs nationaldag.

På skolan märks det att det är sommar eftersom det bara är vissa kurser som är igång. Även personalen tar litet ledigt men ofta bara under några dagar eller en vecka. Jag kommer att arbeta hela sommaren. Min chef är en så kallad "11 months employee". Hon kommer att vara borta hela juli men får inget betalt under den månaden.

Skolans parkeringsplatser håller på att rustas upp och där märks det helt klart att det inte råder någon semesterstängning. De som kör bil till skolan vet inte från dag till dag hur de skall köra eftersom olika delar av parkeringarna stängs av. Dessutom håller man på att totalt rusta upp en av vägarna som leder till skolan. De har tagit bort hela vägen och grävt ner ca 30-40 cm i marken. Idag kunde jag går där, vi får se hur det blir i morgon.

Även om det inte blir mycket semester i år för mig har sommaren i alla fall kommit "på riktigt".

7 comments:

Lisa said...

Fy tusan, nu borjar den svenska sommaren. Regn varje dag med avbrott for sol. Men, men hoppet ar det sista som dor. Snart kan vi nog bade bada och mala.

Jag tycker det ar botten med era ynka tva veckors semester. Horde pa radion att det var 1938, som det kom en lag har om tva veckors semester.

Sjalv har jag 32 dagars semester = 6 veckor och 2 dagar. Skulle varit 35 men regeringen stal tre dagar for ett antal ar sedan. Min man har 25 dagar vilket val ar vanligast.

Semesterstangt har jag inte sett. Vet att vissa avdelningar pa sjukhus maste stanga pga personalbrist pa sommaren. Larare som min bror, har ju ocksa ledigt pa sommaren, men det beror ju pa att eleverna ar lediga.

Forr var det ju mest semester i juli, nu ar det mycket mer rorligt eftersom ovriga varlden inte stanger. Augusti ar visst den mest vanliga semestermanaden har nu.

Pa mitt jobb far vi alternera mellan mitten juni-mitten juli och mitten juli-mitten augusti. Om jag har tidig semester har jag o M inget ledigt tilsammans och sa ar det varannat ar. Det ar ju ganska vanligt att familjer har det sa, men sa trakigt.

Vad menar du med att vi har semesterstangt utom det jag namde? Var det sa forut? Har nog daligt minne.

Nu ar det bara imorgon kvar att arbeta, sen far vi dansa runt stangen i regnklader eller paraply.

Ha det bast, kollar i som vanligt hur det star till.

Annika said...

Jag önskar Dig En Riktigt Trevlig Midsommar i Kalifornien!!

Sara said...

Maken har bara 2 veckors semester och snålar ganska rejält med att ta ut sina dagar för att de ska räcka till hela året. Jag tycker det är synd att han tvingas ta ut semesterdagar i samband med en del storhelger eftersom det företag han arbetar på inte ger sina anställda ledigt över påsk till exempel.

I Sverige är vi ju dessutom lite bortskämda med klämdagar som gör ledigheten ännu längre.

natalie nordström said...

Hej på dig! Jag undrar bara hur du gjorde när du valde att flytta till USA. Hur fick du visum och green card, m.m.? Jag kom nyss in på din blogg så jag vet inte om du kanske gifte dig med en amerikan? (på det sättet blir det ju mycket lättare att flytta dit) :) Ha det bra!

Desiree said...

Jag saknar faktiskt det där med semesterstängt och den svenska synen på semester. Det är nog bristen på semester här som jag tycker är en av de stora nackdelarna speciellt då man har sin familj på andra sidan atlanten.

Anne-Marie said...

Lisa: GLAD MIDSOMMAR! Hoppas att ni får litet bättre väder. Det var nog litet annorlunda när jag bodde i Sverige. Jag minns att det var väldigt mycket semesterstängt i juli när jag arbetade. En hel del mindre affärer i Stockholm stängde under några veckor och en del av de kunder vi hade på mitt jobb hade semesterstängt. Det har säkert hunnit ändras på 11 år. Ha det fint!

Annika: Jag önskar dig också en fin midsommar!

Sara: Ja, USA har ju inga klämdagar direkt. Vi svenskar är nog litet bortskämda men samtidigt tycker jag att man här i USA arbetar för mycket. Det skulle vara bra för oss att ha mer ledigt. Och Sverige har ju inte längst semester i Europa. Flera andra länder har längre semester vad jag minns. Hoppas du får en fin midsommar!

Anne-Marie said...

Natalie: Välkommen hit! Om du skriver till min email (som finns på min profilsida) kan jag ge dig litet mer information. Det blir alldeles för långt att skriva här. Hör gärna av dig och glad midsommar!

Desiree: Visst är det fantastiskt att kunna ha flera veckors semester. Det jag gillar med USA är att man inte behöver mötas av en skylt med semesterstängt om man går till t ex en mindre affär. Nu kanske det har ändrats i Sverige sedan jag bodde där. Ha en härlig midsommar!