Sunday, March 23, 2008

Lotteri och grönt kort

För ett litet tag sedan skrev jag om vad man behöver göra för att få ett grönt kort om man gifter sig med en amerikansk medborgare.

Idag tänkte jag berätta litet om det lotteri som hålls varje år av den amerikanska staten.
Ja, det är faktiskt så att USA lottar ut 50.000 gröna kort varje år. Ett lotteri är ju alltid ett lotteri men visst finns det människor som vinner ett grönt kort. En av mina mostrar vann ett grönt kort och kunde flytta till USA. Jag har fått flera kommentarer på bloggen från personer som antingen själva vunnit eller har anhöriga som vunnit.

Det finns en del företag som säger att man måste betala för att delta i lotteriet och att de skall hjälpa till med ansökan. Detta stämmer inte. Detta lotteri, som heter Diversity Visa Lottery, är helt gratis och man kan ansöka via hemsidan som U.S. Department of State har. Det går inte att söka just nu eftersom ansökningstiden gick ut i december 2007. Nästa ansökningstid kommer att bli från och med oktober till och med december 2008.

Jag gick för skojs skull in på hemsidan för att se hur många svenskar som vunnit föregående års lotteri. 118 personer hade vunnit gröna kort. Nu är det inte så enkelt att man vinner ett kort som dimper ner i brevlådan utan man måste ansöka om grönt kort efter det att man blivit utvald. Man måste också uppfylla vissa krav för att kunna ansöka: ha som fosterland ett av de länder som är tillåtna att söka (som tur är hör Sverige dit), ha antingen gymnasieutbildning eller två års arbetslivserfarenhet under de senaste fem åren inom ett område som kräver minst två års träning eller erfarenhet.

Numera måste man skicka in sin ansökan elektroniskt och det gör man på hemsidan för U.S. Department of State. Där finns också alla instruktioner för detta lotteri.

Som sagt, ett lotteri är alltid ett lotteri men chansen finns ju alltid att vinna.

Här är en länk till hemsidan: travel.state.gov

Så här ser det eftertraktade "gröna kortet" ut (som ju inte alls är grönt). Egentligen heter det Permanent Resident Card.

Bilden från Wikipedia.

10 comments:

Anonymous said...

Det känns faktiskt lite ironiskt att det ska vara så svårt att flytta hit permanent samtidigt som det kan vara så simpelt som ett lotteri;)

Desiree said...

Det var ju ändå relativt många när det var 118 stycken som fick chansen. Nu vet jag inte hur många som deltar i lotteriet varje år. Det kostar ju en del att ansöka också men det öppnar ju många dörrar om man har grönt kort.

Anita said...

Men vad hander sen med de som inte vinner lotteriet. Blir dom deporterade? Jag menar om en person lever har utan gronkort sa lever han ju illegalt har, och om han ar med i lotteriet sa vet ju myndigheterna vem och var han ar.... Eller kommer folk hit pa natt slags visum (lagligt) och sen gar med i lotteriet?

Anne-Marie said...

Sandra: Välkommen hit! Ja, visst är det litet underligt att man lottar ut gröna kort. Och jag håller helt med dig om att det hela är litet ironiskt.

Desiree: Jag har ingen aning om hur många som är med och söker genom lotteriet. Ja, det är ju inte precis gratis att ansöka om grönt kort men har man detta kort öppnas ju många dörrar precis som du säger.

Anita: Bra frågor! Jag har nog inga riktigt bra svar. Man kan ju söka oavsett var man är. Jag sökte när jag var här i USA med mitt studentvisum (då var jag ju här legalt) och sedan kan man givetvis söka om man bor i Sverige. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som händer om man är här illegalt och söker. Någon annan kanske har svar.

Lotta K said...

Jag bodde i USA med visum när jag var med i lotteriet, men angav min svenska permanenta adress. Jag tror det var ett villkor.

Den ansökan om green card som man sedan får göra kostar pengar, tar tid och är detaljerad och omständlig. Bl a skall man antingen ha jobberbjudande i USA eller en rätt stor summa på banken.

Avsikten med Diversity Visa Lottery är att "diversify" invandringen, dvs göra det enklare för dem som kommer från länder med låg invandring att immigrera. Som nordeuropa tex. Länder som Mexico och Vietnam, och många andra, är uteslutna.

Jag minns inte hur många som är med, men det är miljoners människor förstås. Det år jag höll på med min ansökan kollade jag statistik, och som svensk har man relativt sett större chans. Det beror antagligen på att Sverige har låg invandring till USA.

Anne-Marie said...

Lotta: Det kanske har ändrats med adresskravet eftersom jag minns att jag använde min amerikanska adress när jag var elev. Jag trodde det var så att om man vann ett grönt kort genom detta lotteri behövde man inte ha t ex jobberbjudande och pengar. Hmmm. Jag försökte hitta information på nätet och det verkar inte som om man skulle behöva ha några speciella förutsättningar, förutom de som gäller för lotteriet. Men jag är inte 100% säker. Jag tror också att svenskar har rätt stor chans eftersom så få emigrerar till USA. Intressant att höra om dina erfarenheter.

Lotta K said...

Jag gick igenom hela processen 1999/2000. Vad man vinner är inte kortet i sig, utan rätten att ansöka om ett green card. Efter det att man "vunnit" tar det ung ett år. Man väntar först på att ens nummer verkligen kommer upp (de meddelar många fler än vad det verkligen finns kort, eftersom många faller bort) och att få en intervju vid ambassaden eller myndigheten i USA om man bor här. Under den tiden samlar man dokument etc för sin ansökan. Och jobberbjudanden ELLER bankkonto krävdes som delar i den ansökan. Liksom tex intyg att man inte varit straffad, och läkarundersökning med vaccinationer, lungröntgen och HIV- och syfilistest. Man betalar också några hundra dollar. Amerikansk byråkrati är ju alltid stenåldersmässig jämförd med svensk så det var många detaljer. Min mamma hjälpte mig mycket med kontakter med svenska myndigheter eftersom jag ju bodde i USA.

Jag vet att det här låter negativt men jag ville berätta hur det går till. Det låter annars som om man vinner ett green card, och får det direkt. Så är det inte.

Anne-Marie said...

Lotta: Jättebra att du kommit med mer information. Tack! Du som gått igenom det hela vet ju vad som gäller. Jodå, den amerikanska byråkratin är rätt stor. Det märkte jag när jag gjorde min Adjustment of Status för att få grönt kort. Du lät inte alls negativ och precis som jag skrev i mitt inlägg får man ju inte ett kort som dimper ner i brevlådan utan det är ju mycket mer arbete.

Manne Jansen said...

Hej A-M,

Bumpar denna tråden.

I sina krav för deltagande i DV program lotteriet sägs det att man skall ha en "successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education".

Nu har jag bara 11 års kurs utan intervall, grundskola plus tvåårigt gymnasium, som jag sedan uppgraderade till treårigt gymnasium via Komvux. Är de stenhårda på att det måste vara tolv års kurs på raken?

Om de är det kanske det inte är någon större mening att delta. Uppfyller tyvärr inte i nuläget kravet på två års anställning i ett yrke som kräver minst två års utbildning.

Mvh.

Anne-Marie said...

Manne: Vet faktiskt inte alls om det skall vara på raken. Verkar ju konstigt om det skulle vara ett krav. Det viktiga borde ju vara totalt antal år. Men som sagt, jag vet inte säkert tyvärr. Vet heller inte var man kan få fram sådan information - kanske genom att Googla. Lycka till!