Tuesday, January 29, 2008

Är amerikaner inte några vikingar?

Jag var aldrig med om i Sverige att skolan ställdes in då det kom snö. Nej, man tog sig dit oavsett väderlek. Så är det inte här.

Idag drog ytterligare ett snöoväder in över Mt Shasta området (jag har tappat räkningen vid det här laget) och på förmiddagen sändes ett epost meddelande ut till alla på skolan att alla kurser skulle ställas in från klockan 15 och alla kontor skulle stängas klockan 17. Det innebar att våra distanskurser som går på kvällen också ställdes in. Snön yrde och det blåste ordentligt fram till fyratiden på eftermiddagen och då kom solen fram. Jag kunde inte låta bli att småskratta åt det hela. Amerikaner är alltså inga vikingar. :)

På förmiddagen hade det också sänts ut ett annat epost meddelande som handlade om hur man går på snö och is. Ett sådant meddelande tror jag aldrig skulle skickas ut till en hel arbetsplats i Sverige. Visst, vi befinner oss i Kalifornien men det kommer ju ändå snö här varje år. Så här går man alltså:

  • Walking on snow or ice is especially treacherous and wearing proper footwear is essential. A pair of well insulated boots with good rubber treads is a must for walking during or after a winter storm. Keeping a pair of rubber over-shoes with good treads which fit over your street shoes is a good idea during the winter months.
  • When walking on an icy or snow-covered walkway, take short steps and walk at a slower pace so you can react quickly to a change in traction.
  • When walking on a sidewalk which has not been cleared and you must walk in the street, walk against the traffic and as close to the curb as you can.
  • Be on the lookout for vehicles which may have lost traction and are slipping towards you. Be aware that approaching vehicles may not be able to stop at crosswalks or traffic signals.
  • At night, wear bright clothing or reflective gear, as dark clothing will make it difficult for motorists to see you.
  • During the daytime, wear sunglasses to help you see better and avoid hazards.

Vi får väl se i morgon om skolan är öppen.

8 comments:

Desiree said...

Nope, de är nog inga vikingar. Trist att din arbetsplats blir stängd stup i kvarten. Även om det kan vara trevligt att vara ledig så vill man ju gärna plannera sin ledighet. Hoppas snöstormen är över till imorgon. Här har det blåst riktigt rejält hela natten. Stormat fast utan snö.

Fundersam Cecilia said...

Nä men jösses,det var riktigt roligt att läsa.Tror inte heller att de är några vikingar.

Fröken fräken said...

Nej dom är ju inte vana vid snö på västkusten lika mycket som på östkusten. Det finns ju inga resurser som tar reda på snön i tid så då kan ju inte skolbussar för dom små barnen gå och det är många som måste köra långa vägar som inte har vinterdäck och det är ingen som sandar eller saltar i tid. Men visst är det lite lustigt som svensk att se att skolor stäger för lite snö.

Annika said...

Jag brukade verkligen tycka att det var det fånigaste fåniga när skolan stängde för lite snö...FRAM till det att jag själv blev förälser och skulle köra mitt barn till skolan i snö och is och med sommardäck på bilen. Vinterdäck finns ju icke att få tag på där jag bor...
Så vidrigt, och så otäck. Så numra har jag mer förståelse över skolor som stänger...Jag har själv kört fast i snömodd i skolbacken och blivit stående...höll på att få panik av det.
Sen åker ju nästan alla barn skolbuss och skolbussaran kör ju också utan vinterdäck.
Men ja, visst är det fånigt ändå när folk får panik över ngn centimeter och det är första nyheten i samtliga nyhetsprogram, ngt som vi inte är vana vid hemifrån precis där vi pulsade till skolan genom snödrivorna, hihi!!!

Lullun said...

*haha* Du skojar! (Om ändå... ;-) ) Snö varje år och så måste de sända ut en sådan mail?! Tror knappast det är något man skulle få med mailen i Malmö eller Göteborg, där antalet riktiga vinterdagar ändå är hyfsat små! :-)

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, den ena stormen drog förbi och sedan kom nästa som blev ännu intensivare eftersom I-5 till och med stängdes. Nu får det vara nog! :)

Cecilia: Jag tror att vi svenskar är litet tåligare och även om t ex pendeltågen inte alltid går så tycks vi ta oss dit vi skall för det mesta ändå.

Fröken Fräken. I vårt område tror jag fler i alla fall är vana vid snö eftersom det ju alltid kommer någon snö under vintern. Men nog verkar det vara litet oförberett på många platser.

Anne-Marie said...

Annika: Tänk att det inte finns vinterdäck hos dig. Jag är i alla fall väldigt glad över mina dubbdäck. Man ser många här som kör omkring med sommardäck och de har det nog litet svårt. Jag tror faktiskt att vi som växte upp på 60- och 70 talen (och säkert tidigare också) blev litet mer härdade - vi var ute i ur och skur och det fanns inga videospel och 200 TV-kanaler utan det var frisk luft i stället som gällde. :)

Lullun: Jag tror amerikaner gärna gör saker och ting litet mer dramatiska än vad de är. Meteorologerna till exempel är nästan som skådespelare och gör väderrapporterna med stor inlevelse och dramatik. :) Lustigt var det i alla fall med mailet.

Anonymous said...

Du måste bo uppe i bergen alltså eftersom jag har aldrig hört att det snöar i californien förutom i bergen