Thursday, January 24, 2008

Isiga fönster

Det är ovanlig kallt här just nu. Jag kan inte minnas att det tidigare år varit så kallt här under så lång tid som vi nu haft.

Som jag tidigare berättat om här på bloggen är isoleringen av amerikanska hus inte alls så bra som de svenska. Det innebär att jag just nu betalar en hel del för att bara värma upp min lägenhet. Och att värma upp en bostad med elektriska element är ju inte det bästa alternativet men jag har inget val tyvärr.

Ett par nätter tidigare i veckan var det runt -10/-12 grader här och när jag klev upp på morgonen och drog upp mina persienner var det ett tjockt lager med is på insidan av mina fönstren. Det var inte ett tjockt lager som täckte hela fönstret utan det var på nederdelen och jag hade helt klart kunna använda en isskrapa. Nu tinade ju isen rätt snabbt, men ändå.

Jag fick nästan känslan av att jag bodde i en sommarstuga och att det var enkla fönster men det är det inte. Trots att vi har fyra årstider och riktiga vintrar byggs husen som om de låg i södra Kalifornien där det aldrig blir riktigt kallt. Det är i alla fall ingen risk att man får allergier för att husen är för välisolerade. :)

Just nu snöar det ute och det lär det göra under ett bra tag framöver.

6 comments:

Petra H said...

Hu, vad kallt!! Har du även kondens på väggarna? Det hade jag i min första, dåligt isolerade vindslägenhet i Bryssel - det droppade från taket och rann längs med väggarna.. medan jag låg med dubbla täcken, raggsockar, tröjor etc. El-elementen värmde ju inte upp ett dugg och vilka elräkningar jag fick - inte värt det, hade nog kunnat vara utan den där minimala värmen som de gav...
Hoppas att det blir varmare snart för dig, och att du slipper frysa iaf.

aurorabuddha said...

Vi fryser i sodra Texas ocksa. Vi har ju var AC pa "warm" - sa det blaser varmluft. Men sa fort det stangs av sa kanns det kallt. Burr. Ett par veckor till, sen vander det...

Saltistjejen said...

Fy!
Is på insidan av fönstren!!! Det lät kallt!
Vi har det bra på så vis här "uppe i norr". Även om jag klagar på att isoleringen här (särskilt fönster o dörrar) är skräp jämfört med Sverige, så har vi åtminstone "riktig" värme. Tror det emsta av NYC värms upp med ånga så det brukar tjonga och donga i rören när man drar igång värmen varje vinter.

Fundersam Cecilia said...

Usch och fy.Snön lyser med sin frånvaro här på västkusten och nu känns det som att det kvittar.Det har varit 8 grader varmt idag så vintern känns långt bort.Ja det där med isoleringen är väl inget vidare i USA har jag förstått.Våra fönster i huset är nästan skrattretande dåliga.Nån plastvariant som inte håller tätt.Som tur är så är det ju inte många kalla dagar i Florida men det skadar inte att sätta in riktiga fönster och glas.
Hoppas att du får värme på dig snartär ju inget vidare att gå upp från en varm säng till kylig lägenhet.
Skickar en värmande Kram så länge!

Anne-Marie said...

Petra: Nej, kondens på väggarna har jag inte, som tur är. Det låter som en riktig "skräck"lägenhet du hade. Det lär nog vara kallt ett bra tag till. Prognosen visar snö varje dag till nästa fredag och kallt. Tydligen har hela Kalifornien uruselt väder med en massa problem i södra Kalifornien. Los Angeles har fått mer regn sedan i måndags än vad de hade hela förra vintersäsongen.

Aurorabuddha: Det verkar vara kallt överallt tycker jag. En riktig vargavinter. Ni bor ju i alla fall längre söderut så våren kommer säkert mycket tidigare till er.

Anne-Marie said...

Saltis: Ånga, det visste jag inte. Är det så att många har oljeuppvärmining på östkusten? Här finns det nog inte ens vad jag vet. Det är el, fotogen, ved osv. Nej, is på insidan av fönstren är ingen höjdare precis. :)

Cecilia: Florida behöver väl inte riktigt samma isolering som andra delar av USA. Man vänjer sig vid kyligare inomhustemperaturer. Jag har vant mig att det svalare inomhus än vad jag hade i Sverige. Kram på dig med!