Sunday, December 2, 2007

Strömlöst

Idag har det varit full vinter här. Jag vaknade i morse till ett vitt Weed. Det blåste också väldigt. Som jag skrivit tidigare här på bloggen är Weed en mycket blåsig plats. Det blåser mycket mer här än vad det till exempel gör i Mt Shasta som ju inte alls ligger långt härifrån.

Ett intensivt oväder är på väg in över västkusten och det kommer att hålla på fram till tisdag. De visade en satellitbild på väderkanalen och det är en stor storm. Jag har ju inte bott i den här lägenheten under vintertid och det märks att det här inte alls är ett välisolerat hus. Jag har inte kunnat få det varmt inomhus idag. Och att gå ut var inte att tänka på eftersom det blåste så.

Vid femtiden började mina lampor blinka och några minuter senare var det mörkt. När jag bodde i Mt Shasta hade vi några längre strömavbrott men där hade vi en vedspis som vi använde för att värma övervåningen av huset. Här har jag bara elelement och jag insåg att det mycket snabbt skulle bli kallt i lägenheten. Jag ringde till elbolaget och där kan man få inspelad information om elavbrott. De visste tydligen redan om elavbrottet och angav en tid som var ungefär 4-5 timmar senare. Det är en lång tid utan värme när det råder full storm.

Jag tog fram ficklampor, en lykta som har batterier och värmeljus. Jag fick i alla fall litet ljus inomhus. Det var ett väldigt lokalt strömavbrott eftersom jag såg ljus bara litet längre bort i båda riktningarna. Efter en stund kom en bil med en stark strålkastare som körde gatan upp och ner. Efter ytterligare en stund kom en annan bil som helt klart var från elbolaget. Lägenheten blev kallare och kallare och jag hoppades att de skulle hitta felet snabbt. Vid halvnio-tiden kom strömmen tillbaka och det kändes väldigt bra.

När sådant här händer märker man hur otroligt beroende vi är av att ha el och det vore väldigt skönt att inte vara så fullt beroende. Jag hoppas att mitt nästa boende har en vedspis i alla fall.

10 comments:

Cattis said...

Ja visst är vi väldigt beroende av att alla moderniteter fungerar som de ska. För några år sedan hade vi långa strömavbrott rätt ofta.

Petra H said...

Oj, vad jobbigt att inte ha värme när det är storm och kallt - för det är väl ofta då som det blir strömavbrott. Finns det ngnslags batteridrivna element som du skulle kunna ha i nödfall? Eller så får du väl köpa en riktigt varm sovsäck som klarar minusgrader som du kan kura i tills du får ström igen...

Desiree said...

Skönt att du fick tillbaka strömmen. Det blir verkligen snabbt kallt då man har strömlöst och inte har någon öppenspis eller kamin som man kan elda i. Hoppas att det mesta av snöovädret dragit förbi nu.

Annika said...

Ja, ett hus utkyls verkligen fort..hutter. Tur att strömmen kom tillbaka.
Igår i Washington Posts resebilaga skrev dom om underbara Mt Shasta och vilket okänt paradis det är för skidåkare. VACKRA bilder!!

Maria Byström said...

Ååååå, visst får man sig en minnesbeta när elen inte fungerar. Allt bygger ju på det... tänk vad sårbara vi egentligen är...

Matildas fikarum said...

Vad läskigt! Oj, oj, jag skulle var orolig för att strömmen skulle gå mitt i natten. Vi tillbringade ju en strömlös natt här i Sydney i juli när det var nere och nosade på nollgradigt vid midnatt. Då blev det många lager täcken och filtar!

http://hannelesjul.blogspot.com/ said...

Vi har ett varmt hus med tjocka väggar och 3-glasfönster, håller värmen, men vattnet funkar jiu inte...

Anne-Marie said...

Cattis: Man får sig helt klart en tankeställare när ingenting av det man är van vid fungerar. Det är litet otäckt att vi har blivit så beroende av elektricitet tycker jag. I stort sett allt vi använder drivs ju av el.

Petra: Har aldrig hört talas om batteridrivna element. Troligen klarar inte batterier att skapa så mycket värme som behövs. Jag har faktiskt en riktigt varm sovsäck men som tur var behövde jag inte använda den (den här gången).

Desiree: Jag saknade verkligen den typen vedspis Michael och jag hade. Den var perfekt eftersom den värmde hela övervåningen och man troligen även kunde ha värmt t ex soppa på den.

Anne-Marie said...

Annika: Ja, man märker hur dåligt isolerade husen är här när det blåser och man nästan kan känna vinden komma in i huset.
Kul att du fick se fina bilder på Mt Shasta! Nu är det en massa snö på berget efter den här senaste stormen.

Maria: Vore nog inte helt fel att ha litet "back-up" så att man inte är fullt så sårbar. Litet svårare är det ju när man bor i lägenhet och inte har ett eget hus.

Anne-Marie said...

Matilda: Ja, det känns litet otrevligt när timmarna går och man börjar undra hur länge det skall ta för reparatörerna. Det är ju ingen höjdare heller om man måste slänga mat som inte klarar sig i kylskåpet.

Hannele: Välkommen hit! Det låter som ett "riktigt" hus. Saknar faktiskt välisolerade svenska hus. Du ser fantastiskt ungdomlig ut för att vara 107 år. :)