Wednesday, December 5, 2007

Strömavbrott (igen) & väderförändringar

Mitt liv var litet upp och nedvänt ett par dagar i och med det oväder som drog in över USAs västkust. Som jag redan skrivit om var det strömlöst några timmar i söndags. Inte trodde jag väl att ett nytt strömavbrott skulle hända så snart igen som det gjorde.

I måndags var det fortfarande väldigt blåsigt och helt plötsligt när jag var på jobbet på förmiddagen gick strömmen på nytt. På skolan har vi ett back-up system som drivs av en generator och det gjorde att vi kunde ha lektioner som vanligt. Men när jag kom hem mitt på dagen var min lägenhet kall och strömlös. Så jag gick tillbaka till jobbet eftersom det var alldels för kallt att vara hemma.

Klockan gick och jag undrade vad jag skulle göra. Tanken att tillbringa en kväll och kanske natt i min lägenhet utan el var inte särskilt tilltalande. Jag kontaktade Harrys "mamma" och hon hade ström. Vi kom överens om att jag skulle komma dit om strömmen inte kommit tillbaka när jag slutade för dagen. Några minuter innan 18 (då hade vi varit utan el i 7 timmar) kom min chef, som också bor i Weed och som också var utan ström, och sade att strömmen kommit tillbaka till hennes hus. Mycket riktigt, när jag kom hem hade även jag el. Då var det runt +10 i min lägenhet så det tog en stund att värma upp den.

Det här var nog det värsta oväder jag varit med om under mina 10 år här. De flesta varar en dag på sin höjd, medan den här stormen pågick minst ett par dagar. Tydligen har det regnat otroligt mycket på många håll och den stora motorvägen I-5 har fått stängas av på en sträcka i staten Washington eftersom den drabbats av översvämningar.
Nu är det nog dags att sätta på dubbdäcken eftersom nästa lågtryck kommer i morgon och fredag. Då har de även utlovat snö.

För några år sedan såg jag en film som heter "The Day After Tomorrow". Den handlar om några superstormar som helt plötsligt förändrar jordens klimat. Det var väl ingen superstorm vi hade men helt klart är det något på gång med vädret och klimatet. Det märks överallt tycker jag. Både här i USA och i Europa. Det vore nog inte helt fel att ha ett litet "emergency kit."

Sådana här händelser gör att man helt klart uppskattar sådant som man oftast tar för givet.

5 comments:

Annika said...

USCH så otäckt! Jag har sett bilder från pac-north-west. Ser hemskt ut..
Visst är det vidrigt när strömmen går. Vilken tur att din el kom tillbaks så att du kunde vara hemma. man står sig helt slätt utan sin el.
Här är det sol och snö...Men det ska bli varmt igen om ngn dag.

aurorabuddha said...

Ah, jag har ju sett pa nyheterna om ert vader! Sa obehagligt! Vi har ganska spektakulart vader har i sodra Texas ocksa - atminstone ibland. Och strommen gar alltid nar det askar!

Fröken fräken said...

Här i Corvallis så hade vi storm ca 50 m/h så det kom ner några träd och det låg soptunnor överallt men strömmen hade vi som tur va kvar.Det känns som om det blåser rakt igenom huset, tunna väggar i vårat hus. Hoppas ni får behålla strömmen nu.

Anita said...

Vi satte pa dubbdacken forra helgen har uppe i Portland. 10 grader innomhus va..Brrr! Jag sag bild pa I-5, hela motorvagen var under vatten, bara 'off-and-on' avfarterna som syntes. Som en sjo. Det har visst varit valdiga oversvammningar i manga omraden har i northwest.
Har ocksa sett 'The day after tomorrow' typisk Amerikansk.. men valdigt spannande! Keep warm!

Anne-Marie said...

Annika: Ja, det var en otäck storm. Tydligen har det slagits regnrekord på löpande band här på västkusten. Har sett att östra USA också haft dåligt väder. Kram!

Aurorabuddha: Jag har aldrig varit i Texas men jag har ju förstått att det är rätt intensivt där också. USA verkar vara ett intensivt land på många sätt.

Fröken fräken: Jag saknar de svenska välisolerade husen. Skönt att ni inte förlorade er ström och att ni klarade er bra.

Anita: Jag kommer att sätta på mina dubbdäck snart. Det är väl bara en tidsfråga innan det kommer ett riktigt snöoväder.