Saturday, September 1, 2007

Björnbär


Trots att jag bott här i så många år har jag aldrig tidigare plockat björnbär (blackberries). Vad jag vet finns de här bären inte i Sverige men i Mt Shasta området växer de på många ställen.

Idag plockade jag björnbär för första gången. Min vän som jag bodde hos när jag kom tillbaka hit från Oregon hade berättat att hon plockat björnbär och hittat en hel del. Vi promenerade en bit från hennes hus och efter en stund hittade vi björnbärsbuskar. Det fanns rätt många bär som var mogna och det var bara att plocka. De har vassa taggar så det gäller att vara litet försiktig.

Eftersom det inte finns någon allemansrätt här i USA är det inte alldeles lätt att hitta platser där man kan gå. Som svensk är man bortskämd med att kunna promenera överallt och kunna plocka både bär och svamp. Ibland blir jag så trött på alla skyltar här som säger "Keep out," "Private Property" och "No trespassing".

När jag bodde i Sollentuna brukade jag alltid gå ut i skogen och leta efter framför allt svamp. Det var alltid lika roligt att hitta t ex trattkantareller, trumpetsvamp och Karl Johan.

Nu har jag fryst in mina björnbär och ser fram emot att kunna äta av dem. Min vän gav mig också en burk med björnbärssylt som hon tillagat.

8 comments:

Petra H said...

Vad mysigt med björnbärsplockning - och visst finns de i Sverige. När jag var liten hade vi björnbär i trädgården och jag är helt säker på att de finns i skogen också. Däremot kan det vara så att de inte växer i hela Sverige - jag kommer ihåg när jag blev tillsagd av en Sthlmskompis att det absolut inte finns vilda kaniner i Sverige, bara harar... men det finns det i Skåne!
Du får göra pannkakor och äta med sylten - mums!

Petra H said...

Inte för att kaniner och björnbär är samma sak - min logik saknade nog ngt där!!

Saltistjejen said...

Ja min farmor hade också björnbär i trädgården! Mmmmmm! Jättegott! Jag har dock aldrig sett några vilda björnbär i Sverige (som typ hallon som växer mkt i skogsgläntor eller på öar i skärgården), men kanske finns det?

Vilda kaniner finns det dock GOTT om i Stockholm iallafall. Om man går i stan runt typ Humlegården eller i Vasastan/Birkastan ser man alltid många. För att inte tala om i Solna!!! Oj, där skuttar det vilda kaniner överallt...! :)

Annika said...

Vad mysigt att plocka bär. Vi hade också björnbär i min pappas och mammas koloniträdgård. Väldigt mysigt att plocka dom frampå höstkanten, minns jag. Björnbärssylt är gott!

Lotta K said...

Björnbär växer vilt i Bohuslän, där det ju är året-runt-milt klimat på ett annat sätt än i andra delar av Sverige. Kanske det är det som är skillnaden? Jag ser dem här i the Bay Area också.

Anne-Marie said...

Petra: Jag pratade med min mamma och hon sade att en av hennes väninnor har en björnbärsbuske i trädgården och hon bor i Stockholmsområdet. Men det är klart att det räknas ju inte som vilda björnbär. Det blir säkert pannkakor med björnbärssylt.

Saltistjejen: Vilda kaniner har jag faktiskt aldrig sett i Stockholm. Harar har jag sett många. De brukade komma till trädgården i Enebyberg och äta äpplen som vi lade ut på vintern,

Anne-Marie said...

Annika: Visst är björnbärssylt gott. Men jag hade aldrig ätit det innan jag kom till USA. Nu ligger bären i frysen och kanske jag plockar litet fler när jag kommit tillbaka från Sverigebesöket.

Lotta: Man kanske måste längre söderut i Sverige för att hitta vilda björnbär. Spännande att höra att de även växer i the Bay area.

lars-anders jönsson said...

Björnbär växer vilt främst längs sveriges kuster då de trivs i klimat med inte för starka temperaturväxklingar. Jag har själv plockat runt stengärden och så sedan jag var liten på 50-talet. Plockar fortfarande men björnbären har minskat på sina ställen i takt med att det byggs villor och stengärden tas bort. Kan tillägga att det finns en mängd olika sorter av björnbär men det är överkurs för botaniker.