Wednesday, September 12, 2007

Att flytta utomlands

Att flytta utomlands är en otroligt stor omställning på många sätt. För mig var det till viss del att börja om, framför allt ifråga om att ha ett arbete.

Vissa flyttar utomlands för att de fått ett arbete, jag flyttade för att jag hade träffat någon. Under mitt första år här kände jag mig väldigt anonym. Jag åkte fram och tillbaka som turist och stannade några månader varje gång. Det kändes som om jag befann mig i något slags ingemansland. Jag kunde inte ta ett körkort, inte öppna bankkonto, inte arbeta, inte plugga osv. I och för sig hade jag sagt att jag behövde ett sabbatsår eftersom jag pluggat och jobbat oavbrutet när jag bodde i Sverige så helt fel var det inte. Men det var en konstig känsla att vara så anonym.

Det blev helt klart bättre när jag var elev och hade ett studentvisum. Jag kunde få mitt Social Security Number (liknar våra svenska personnummer) och det öppnade dörrar - jag kunde ta ett körkort, ha ett bankkonto, arbeta inom skolan osv. När jag flera år senare skickade in min ansökan om grönt kort blev jag nästan jämställd med amerikaner. Nu är jag en så kallad "permanent resident" och det enda jag inte får göra, som amerikaner kan göra, är att rösta och att flytta från USA under en längre tid. Skulle jag vilja flytta till t ex Sverige under flera år skulle jag troligen få ge upp mitt gröna kort.

När jag bodde i Sverige arbetade jag bland annat för ett amerikanskt företag. Det var ett ansvarsfullt arbete där jag var ansvarig för att våra kunder fick det de hade beställt. Jag fick även åka på resor för jobbets räkning och mötte många internationella kollegor. När jag kom till USA var det som att till viss del börja om eftersom jag inte hade någon arbetslivserfarenhet från USA. När jag var elev arbetade jag inom skolan som en så kallad "tutor" och jag hjälpte till på ett av kontoren. Det öppnade helt klart en väg för mig att få möjlighet att arbeta inom skolan igen när jag kom tillbaka hit från mitt år på Hawaii.

Ibland undrar jag hur det skulle vara att flytta tillbaka till Sverige och börja arbeta där. Kanske det skulle kännas som att börja om igen. Det har nog hänt en hel del i arbetslivet under de 10 år jag bott i USA.

12 comments:

SweFlo said...

Efter 11 år skulle det helt klart vara tufft at flytta till Sverige! Men i mitt yrke som frilans är det ju lite lättare på jobbfronten. Var här som olaglig au pair 9 månader, träffade nuvarande mannen, åkte hem och fixade me dstudielån och studieviusm och kom sedan tillbaka som student. Vi gifte oss efter 2 år mest av praktiska skäl, tänkte att det gör vi nog efter några år ändå. Och nu har vi varit gifta i 9 år, tiden flyger! Skönt att vara tillbaka till min bloggrunda igen... ;-)

Anonymous said...

åååå, jag tror det skulle vara en stor omständighet att komma tillbaks till Sverige efter så lång tid i USA.

Men visst går det :-)

Petra H said...

Jag har hittills alltid flyttat inom Europa för studier/jobb, men nu ska jag göra som du och flytta pga min pojkvän! Det är ju lite annorlunda..
Jag funderar också ibland på vad för slags jobb jag skulle kunna få om jag flyttade tillbaka till Sverige. Jag har aldrig jobbat i Sverige (förutom extrajobb när jag studerade: hotellstäderska och på dagis)...
Hur funkar det med din svenska pension? Inom EU kan man ju "ta med sig" sin pension, vilket kan vara praktiskt för mig som inte vet riktigt var jag kommer att hamna till slut - men antagligen Spanien.

Annika said...

Ja, nog är det svårt att komma hem efter x-antal år i USA. Det har jag så många vänner som har gjort, och alla säger samma sak: det tar åratal att landa igen.
Jag kom ju hit som au-pair (genom EF), träffade Peter som ju är amris. Det underlättade att ha honom vid min sida när allt praktiskt skulle fixas. Då, på den tiden, tidigt 90-tal, var det hur lätt som helst att få SSN. Nu är det visst väldigt bökigt har jag hört.
Jag har jobbat både här o i Sverige. Först på ett dagis (KULTURCHOCK en masse eftersom det dagiset var totalt annorlunda ett dagis i sve. Fy 17, helt enkelt), sen som assistant director på en Montessori skola (trevligt!!) och sedan i flera år på Lord and Taylor som dekoratör.

Desiree said...

Det är inte lätt att flytta utomlands och börja om från början och det är inte heller lätt att flytta tillbaka till sitt hemland efter några år utomlands. Dessto länge man är borta från sitt hemland dessto svårare blir det nog. Det hinner onekligen hända en hel del saker och förändringar på en 10 års period. Men omöjligt är det ju aldrig. Jag undrar ofta hur framtiden kommer att se ut för oss. Men på ett sätt är det skönt att inte veta och inte ha allt så himla plannerat och utstakat utan kunna ta dagen mer som den kommer.

t & t said...

Samma kände jag när jag flyttade till Edmonton, det var lite som att börja om, det var så mycket man inte kunde om arbetsmiljön här, regler osv. Nu har jag kommit in i det, men det är fortfarande saker jag inte vet/kan.

Anne-Marie said...

Sweflo: Visst är det så att ju längre man bor utomlands desto större blir troligen omställningen om man skulle flytta tillbaka till Sverige. Att ha ett frilansjobb måste ju vara perfekt. Då är man ju inte beroende av en fast arbetsplats. Verkligen roligt att återse dig!

Maria: Allt går bara man vill. Men det är nog väldigt viktigt att man förbereder sig mentalt och emotionellt om man flyttar.

Petra: Det där med att hitta ett jobb i Sverige är nog inte det allra lättaste. Det verkar ju som om man helst skall vara runt 25-30 och också ha 20 års arbetslivserfarenhet.:) Här i USA är man inte alls lika åldersfixerad vilket är väldigt skönt. Det där med min pension har jag faktiskt inte tänkt så mycket på. Det lär nog ändras några gånger om innan jag når dit.

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan tänka mig att det kan ta flera år att ställa om sig. Det tog ju flera år för mig i alla fall att acklimatisera mig när jag kom hit till USA. Fast det är klart att Sverige har man ju växt upp i och levt större delen av sitt liv i så det kanske skulle vara litet lättare. Kul att höra litet mer om vad du har gjort.

Desiree: Jag tror det är en sund inställning att inte planera alltför långt fram. Så brukar jag oftast göra. Men tankar kan man ju alltid ha. Och att få höra om andras erfarenheter är ju väldigt intressant också.

T & T: Jag tror att om man jobbat rätt många år i Sverige blir det nog litet svårare att komma in i ett annat lands arbetskultur jämfört med om man kommer som ung och kanske börjar jobba i det andra landet. Jag kan heller inte allting än.

Anonymous said...

ngn som vet om det blir svårare att fixa student visum om man finns med(ett flertal gånger)i polisregistret?
har kollat det runt en hel del men kan inte hitta ngn info angående det

Anne-Marie said...

Anonym: Om man har tidigare historia hos polisen kan det bli svårare - jag tror inte att någon vet säkert. Det är helt upp till USCIS (immigationsverket i USA) och Amerikanska ambassaden i Sverige.
Här finns en bra länk med en hel del information om studentvisum:
http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html
Här kan du se en av blanketterna som skall fyllas i och där finns det en fråga om man blivit arresterad eller dömts för något brott. Det är ingen idé att ljuga eftersom du troligen kommer att få fram sanningen: https://evisaforms.state.gov/ds156.asp

Anonymous said...

Och vissa flyttar för att de är trötta på svenska skit väder

Anna - Swaussie said...

Snubblade in när jag googlade på "om att flytta utomlands". Jag är tillsammans med en Australienare och vi bor nu i Sverige men planerar att flytta till Australien i framtiden. Så ämnet är ständigt med oss och det är intressant att läsa om andra i samma situation. Kommer definitivt att komma tillbaka och läsa mer.

Så länge lägger jag gärna till dig på min samlade blogglista över Svenskar på vift runt om i världen. Listan börjar bli gedigen, vi svenskar verkar benägna att testa våra vingar :)

http://swaussie.blogg.se/2011/march/svenskar-pa-vift-uppdaterad.html