Monday, June 4, 2007

UPS och min kudde


När jag bodde i Oregon köpte jag en Select Comfort madrass. Select Comfort tillverkar exklusiva luftmadrasser - det är alltså ingen campingmadrass utan något man sover på varje natt.
Jag tycker verkligen om den här madrassen eftersom jag själv, beroende på hur jag känner mig, kan variera hur hård eller mjuk madrassen är. Perfekt!

Jag hade fått $50 från Select Comfort som tack för att jag köpt en av deras madrasser. Förra helgen beställde jag en kudde och ett par örngott. Mina svenska örngott som jag tog med mig hit förra sommaren är för små. Amerikanska kuddar är större än de svenska - varför inte eftersom allt annat är större här.

På fredagen förra veckan gick jag in på UPS hemsida och såg att kudden (enligt deras upgifter) skulle ha levererats till mig på torsdagen redan. Då blev jag litet nervös och tänkte att någon kanske tagit paketet. Här lämnar oftast UPS paket utanför dörren om ingen är hemma. När jag först kom hit och insåg att Michael lämnade huset och bilen olåst (om han inte åkte bort en hel dag) undrade jag hur han vågade. Jag låste alltid min lägenhet i Sollentuna och hade till och med blivit av med bambupinnar som låg på min uteplats. Men här lämnar många sina bilar och hus olåsta.

Tillbaka till UPS och min kudde. Jag ringde mitt UPS kontor och blev då något förvånad när de sade att de, beroende på att det inte hade stått något lägenhetsnummer på paketet (vilket Select Comfort inte förstår eftersom de har mitt lägenhetsnummer i sitt system) - helt på eget bevåg och utan att försöka kontakta mig - hade levererat mitt paket till den adress där jag bodde för sex månader sedan! Mycket skumt!

Mitt paket har fortfarande inte dykt upp eftersom min vän som bor i huset där min kudde nu finns har varit bortrest. UPS har sagt att de skall hämta den i morgon. Återstår bara att se om de kan hitta rätt den här gången.

Den här gången har inte någon kundtjänst i Indien varit inblandad men man skulle nästan kunna tro det.

Bilden från Select Comforts hemsida

-----------------------------------------------------------

USA-Tips:
Förra gången berättade jag om att man som svensk kan resa till USA som turist under 90 dagar genom Visa Waiver programmet.
Om man vill stanna längre, fortfarande som turist, kan man ansöka om ett visum som heter B1/B2 visum (Business & Tourist visa). Då kan man stanna längre men detta visum kräver också att man kommer på en personlig intervju till Amerikanska Ambassaden i Stockholm. Dessutom måste man kunna visa att man har tillräckligt med pengar för att täcka kostnaderna för resan och att man har för avsikt att lämna USA vid resans slut. Det är också bra att ha en detaljerad resplan och inbjudningar från vänner och/eller släktingar om man kommer att bo hos dem. Vid passkontrollen kan också frågan komma upp vilka band man har med sitt hemland. Att kunna visa upp olika bevis för att man faktiskt bor t ex i Sverige kan vara till stor hjälp.

Efter 11 september 2001 blev reglerna för visum mycket hårdare. Detta innebär att handläggningstiden för t ex B1/B2 visumet kan ta ända upp till två månader. Det är alltså viktigt med framförhållning och att inte boka biljetter för tidigt.

5 comments:

Anonymous said...

åååå, kudden ser så skönt ut!!!

hoppas den kommer fram :-)

Desiree said...

Hoppas din kudde kommer till rätta.

Anne-Marie said...

Maria: Ja, den kom igår och den var skön!

Desiree: Jodå, den kom - till slut. Den som väntar på något gott.k

anne-lie said...

hej kan jag få fråga dig en grej:(
du verkar veta rätt mycke:s
det e så att jag nyligen var där som turist.har visa tom november.vill dit igen men med barnen kanske 3 mån,men tänk om vi vill stanna om jag får jobb eller om jag vågar:(älska igen se jag har en vän en kär sådan har kännt han snart 2 år men jag har blivit rejält bränd tidigare:( men OM jag vågar han vill:p kan vi ändra visumen till arbetsvisum eller om peppar peppar visum pga vigsel?tror du det:(

Anne-Marie said...

Anne-Lie: Du kan väl skriva ett privat email till mig (min email finns på min profil här på bloggen) eftersom det blir för långt att skriva som en kommentar här. Hör gärna av dig så skall jag försöka hjälpa dig.