Sunday, June 10, 2007

Tvättmaskiner


Jag har tidigare berättat om att jag inte har någon tvättmaskin utan åker till en tvättomat (laundromat). Idag var jag där och tog tid hur länge maskinen sköljde - 2-3 minuter!!!! Vad är detta?

Det måste vara så att tvättmaskinerna i tvättomater både tvättar och sköljer mycket kortare tid än de maskiner man har hemma. Eller?

Inte tror jag att tvätten blir ren.

16 comments:

nina said...

Åh, låter som rena lyxen i jämförelse med min tvättmaskin.

Här tvättar vi med kallvatten. Ingen sköljning ingår heller så man får tömma maskinen och sen fylla på med nytt vatten och köra den en gång till...

Jag drömmer om en sån där tvättmaskin på bilden... :-)

t & t said...

Våra maskiner här i vårt "tvättrum" tvättar i 29 minuter...... exakt och då spelar det ingen roll om man väljer 90/60/45 grader. Jag kan för mitt liv inte förstå hur tvätten kan bli ren på 29 minuter.

=^_^=

Matildas fikarum said...

Vilket fusk! De sparar förstås på vattenräkningen.

Annika said...

Ja, och Warm motsvarar 40 grader och Hot 60 grader...
Nog tvättas tvätten snabbt här in the US...Ska mäta exakt hur lång en "hot-tvätt" tar hos mig...Tvättar nästan allt på "hot" så att det ska bli (ngtlunda) rent...

Monica said...

Eftersom de vill ha in och ut människor så fort som möjligt i dessa tvättomater så kanske de har ett super-duper-ultra-special sköljningsprogram...eller så, precis som du skriver, blir tvätten inte helt ren...:)

Niclas said...

Våran tvättmaskin tar drygt 15-20 minuter för en normaltvätt, dock tvättar vi endast i kallt vatten. Jag ser en stor skillnad från vår svenska tvättmaskin till våran kanadensiska. Både tid- och kvalitétsmässigt.

Desiree said...

Ja jag är rädd för att du har rätt att tvätten inte blir spcillt ren. Jag är glad att vi satsade på en riktigt bra tvättmaskin som klarar av att hetta upp vattnet ordentligt. En vittvätt för oss tar nästan 2 timmar men det blir ordentligt rent och vattnet hettas upp till 75 grader celcius. Har man en dålig tvättmaskin är nog enda sättet att få tvätten ordetligt ren är att andvända klorin (funkar ju iallfall på vitt) för att få den ren. Bakterier och virus dör tyvärr inte i temperaturer under 60 grader.

Anne said...

Precis som för Desiree tar tvättarna även för oss nästan 2 timmar. 40 och 60 grader tar 1.40, vittvätt nästan 2 timmar.
Förra maskinen vi hade i hyreslägenheten tvättade på ca 25 minuter, oavsett warm eller hot.

Maskinen var visserligen dyr in inköp, men skatteavdrag fick göras och det märks på elräkningen att den drar så mycket mindre än energi än den förra.
Den här (modell ungefär som på din bild) drar 180kWh/per år och den vi hade tidigare (den amerikanska modellen) drog 670kwH/per år. Rejäl skillnad det.

Anne-Marie said...

Nina: Det låter jobbigt att behöva manuellt fylla på maskinen. Tänk att det är så annorlunda i Costa Rica.

T & T: Nej, tvätten kan inte bli ren. Jag kan se skillnad när jag varit hemma i Sverige och tvättat i min mammas tvättmaskin.

Matilda: Ja, det måste vara något sådant. Snålt tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: Skulle vara roligt att höra hur lång tid din tvätt tar. Antar att "hot" kanske tvättar rent litet mer.

Monica: De vill alldeles säkert ha omsättning på folk. Man kan ju alltid hoppas att det är ett "super-duper-program" men troligen är det inte det.

Anne-Marie said...

Niclas: Välkommen! Intressant att höra att även kanadensiska tvättmaskiner inte tvättar rent. Kanske ett fenomen i hela den här delen av världen.

Desiree: Er tvättmaskin verkar tvätta som maskiner gör i Sverige. Tyvärr har jag inte ens uttag i min lägenhet för en tvättmaskin.

Anne: Jag vet att du och jag har pratat om det här förut och det är ju helt klart värt att satsa på en bra maskin. Verkligen stor skillnad med elen!

veronika said...

Jag gjorde ett suverant bra kop nar vi flytatde in i varat hus har. Vi investerade i Sveska maskiner, bade tvattmaskinen och torktumlaren. Vilken skillnad!!
Jag gar aldrig till kemtvatten, allt gar nastan att tvatta i maskinen. Sedan tar de inte fran varmvattenkranen utan VARMER upp! Sa det blir 90 grader och inte sa varmt varmvattnet ar. Sedan tvattar och skoljer svenska maskiner bra mycket battre.
Ingen ahr sa vita strumpor som hos oss!:)

Anne-Marie said...

Veronika: Finns det alltså svenska maskiner att köpa här i USA? Det låter ju fantastiskt. Javisst, vattnet måste ju värmas upp. Jag visste tidigare inte att amerikanska tvättmaskiner bara använder varmvatten från kranen men så berättade Anne det för mig. Jag förstår att ni troligen är traktens renaste familj.

Olle said...

Det här ämnet kan inte diskuteras nog :-). Vi är så glada att det är frontmatade (visserligen antagligen amerikanska, men ändå) tvättmaskiner på nästa ställe vi skall flytta till. De verkar vara något mer effektiva och snällare mot tvätten.

Anne-Marie said...

Olle: Vad skönt att ni får en bra tvättmaskin. Det känns litet trist att tvätta i maskin och sedan är tvätten egentligen inte ren. Någon gång skall jag ha en riktigt bra maskin och inte behöva tvätta i en tvättomat.

Per-Ola said...

Veronika verkar ha gjort som jag - kopt en SVENSK tvattmaskin (aven om nu Cylinda/Asko ags av Finnarna). Helt klart ar anda att en maskin som ar byggd enligt "Europeiska normer" (Asko, Bosch, Miele, Zanuzzi, etc) funkar sa oerhort mycket battre an de dinosaurs vi ser har i USA - aven om det faktiskt BLIR battre. Skoljning ar inte ETT vattenbyte, utan kanske upp till sju, och det marks tydligt nar tvatten kommer ut och inte luktar nagot ("rent" ar doftfritt, tvattmedelsdoft ar inte "rent"). For de som ar allergiker sa marks det tydligen annu mera, och allergier ar ju nagot som ar mkt vanligt i USA.

Min kara ASKO maskin har passerat 10 ar nu i varas, och jag raknar med att den lar funka i 10 ar till.... Den var inte billig, dryga $1,100 varen 1998) men trots det vard varenda $$$!