Tuesday, June 26, 2007

Laga mat

Jag tycker det är rätt kul att laga mat. Det är klart att när man bor själv blir det väl inga trerätters middagar men jag brukar alltid laga middag och köper sällan färdiglagat.

Något som blivit populärt här i USA (troligen är det väl populärt i Sverige också) är teflon. Teflon är perfekt genom att maten inte bränner fast men när jag steker vill jag ha riktigt gjutjärn.

För ett par år sedan hittade jag en riktig gjutjärnsstekpanna (den är otroligt tung) och den är mycket bättre att steka i än teflon. Det blir en helt annan smak och maten steks jämnare.

Den här stekpannan är tillverkad av ett företag som heter Lodge. Det är ett företag som funnits i ca 100 år och som specialiserar sig på just gjutjärn.

7 comments:

Maria Byström said...

En annan bra sak med gjutjärn är att det faktiskt fäller ut viktigt järn i maten som vi måste ha i oss!

Har både och. En gjutjärnswok samt en teflonpanna!

SweFlo said...

Jag var på jakt efter en järngryta för ett par år sedan, en kompis fattade inte riktigt vad det var jag letade efter så hon gav mig två gjutjärnsstekpannor i julklapp. Den lilla är perfekt för pannkakor men den stora var typ ämnad för kamping med stora räfflor i botten, så den har jag inte kunnat använda ännu. Inköpte en enorm gjutjärnsgryta för 2.5 år sedan. Alla från just Lodge. De verkar vara bra p9 sådana här produkter!

Matildas fikarum said...

Teflon är bra när pannan är ny, men så fort det kommer minsta repa börjar ytan luckras upp och blir värdelös. Dessutom är det inte bra att få teflon i sig.

Anonymous said...

Hi, Added a new value add to my blog this weekend - a news widget from www.widgetmate.com. I always wanted to show latest news for my keywords in my sidebar. It was very easy with this widget. Just a small copy paste and it was done. Great indeed.

veronika said...

Gjutjarn ar bast, men nar jag ar lat anvander jag min teflonpanna. Branner inte fast lika mycket...

Anne-Marie said...

Maria: Javisst får vi i oss järn om man använder gjutjärn. Jag försöker faktiskt undvika teflon om jag kan - tror inte att det är särskilt bra.

Sweflo: Jag har en liten och en stor panna. Den stora är så stor att jag knappt kan lyfta den.

Anne-Marie said...

Matilda: Håller helt med dig om att teflon inte är bra att få i sig. Försöker undvika det så mycket jag kan faktiskt.

Veronika: Gjutjärn är litet svårare att göra rent men jag tror det är bättre. Har hört från så många att teflon inte är bra.