Sunday, June 24, 2007

Heltäckningsmattor

Jag städade idag och tänkte då på att man här i USA verkligen tycker om heltäckningsmattor. Min lägenhet är inget undantag.

Visst är heltäckningsmattor mjuka och sköna att gå på och det känns helt klart varmare på vintern. Men de är också svårare att hålla rena än till exempel trägolv.

Heltäckningsmattor var ju poppis i Sverige på 70-talet men nu verkar de nästan ha försvunnit. Vi hade faktiskt heltäckningsmattor på de kontor där jag jobbade i Stockholm.

De dammsugare som finns här ser ju oftast helt annorlunda ut än våra svenska dammsugare. Kanske det beror på heltäckningsmattorna. Jag gillar våra svenska/europeiska dammsugare bättre än de amerikanska. De svenska dammsugarna verkar suga bättre och är lättare.

Jag antar att jag inte har anpassat mig när det gäller tvättmaskiner och dammsugare.

7 comments:

Matildas fikarum said...

Usch, såna där dammsugare som på bilden avskyr jag. Det blir ju inte rent i hörnen, och det är ett helsick att komma in under soffan. Man måste flytta på allt.

Monica said...

Det känns som att det där med heltäckningsmattor är djupt rotat i en, dvs att man INTE är van vid dem...jag har inte heller vant mig vid dem trots att vi har haft heltäckningsmattor i flera år här!

Victoria said...

Vi har heltäckningsmattor i sovrummen - hade verkligen föredragit trägolv som i resten av huset! Har förresten hört att heltäckningsmattor är på väg tillbaka i Sverige, kan det verkligen vara sant??? /Vic

Anne-Marie said...

Matilda: Jag håller helt med dig. De här dammsugarna är inte alls lika bra som de jag är van vid från Sverige.

Monica: Jag växte upp med heltäckningsmatta i mitt flickrum men när jag senare blev allergisk var det ju inte alls bra. Undras just varför amrisarna är så förtjusta i dessa mattor.

Victoria: Hoppas verkligen att Sverige inte tar efter USA. Vad skall hända med alla fina golv som folk lagt in - både riktiga trägolv och laminatgolven (som ju faktiskt ser ut som riktiga trägolv).

SweFlo said...

Gillar verkligen inte "upright" dammsugar.. Har haft ett antal sedan vi kom hit! I Sverige verkar de hålla längr med! Har också hört att heltäckningsmattor är på väg tillbaka i Sverige!

Anonymous said...

Japp. Kan bekräfta att heltäckningsmattorna är på väg tillbaka i Sverige. Själv är jag uppvuxen med dem...

Det som är bra är att ljudmiljön blir så mycket härligare. Det negativa är såklart att hålla rent och att den ofta blir kvalser etc...

Anne-Marie said...

Sweflo: Varför skulle man i Sverige vilja ha tillbaka heltäckningsmattor. Verkar ju helknasigt. Förstår varför du inte gillar de amerikanska dammsugarna.

Maria: Jag växte ju också upp med dem. Visst dämpar de ljud det kan jag helt klart hålla med dig om. Här i USA krävs ofta att man har en så kallad "professional steam cleaning" när man flyttar ut från ett hus eller en lägenhet som man hyr.