Thursday, June 14, 2007

En varm dag i Weed

Idag har det varit varmt här och solen har skinit från en klarblå himmel. Inte så konstigt kanske när man bor i Kalifornien. När jag bodde i Stockholm fick man ju verkligen ta tillvara på de där soldagarna eftersom det nästa dag kunde vara grått, kallt och regnigt. Men här behöver man inte rusa ut i solen eftersom det kommer att vara soligt hela sommaren. En av mina första somrar när jag arbetade i Stockholm var det, under en månads tid, soligt måndag till fredag och varje helg (utan undantag) blev det regnigt och kallt. Sedan på måndagen lyste solen igen. Detta upprepades varje vecka!

Jag skrev igår om att mitt TV-program helt plötsligt försvann. Idag ringde jag till kabelbolaget och fick en mycket skum och underlig förklaring. Tydligen var det ingen engångsföreteelse utan det kommer att pågå tills vidare. Jag tror inte ens att jag kan återge förklaringen eftersom den inte gick att förstå men det hade något att göra med att, beroende på att Mt Shasta, Weed och de andra små orterna runtomkring, ligger så nära i Medford i Oregon vill de i Medford (på kabelbolaget där) att vi inte skall se på kanaler som sänds från Kalifornien medan kabelbolaget här vill sända en kanal (FOX) som utgår från Chico litet längre söderut. Det här låter otroligt konstigt och skumt. Har man ingen möjlighet att sätta upp en satellitdisk, vilket jag ju inte kan göra eftersom jag bor i ett lägenhetshus, är jag hänvisad till det enda kabelbolaget som finns här. Just nu visas sport av olika slag i stället för andra program som tydligen vi inte får se nu.

Det är rätt skönt att kunna bo så centralt som jag gör (även om ju Weed är en pyttestad) och kunna gå till olika ställen. Så i kväll tog jag en promenad "down town" och träffade min vän Bev som kom till Oregon och hjälpte mig under några dagar. Vi åt middag på ett cafe och pratade om allt möjligt. Hon är litet äldre och jobbar fortfarande. Här i USA är folk inte alls så åldersfixerade som vi i Sverige tycks vara vilket jag tycker är väldigt skönt. Den fysiska åldern spelar ju egentligen ingen roll bara man trivs ihop. Söker man jobb i Sverige skall man ju helst vara 25 och ha 30 års arbetslivserfarenhet. Har aldrig stött på den mentaliteten här vilket jag uppskattar.

4 comments:

Matildas fikarum said...

Det är många här som går ner på deltid när de blir äldre och jobbar långt efter normal pensionsålder. De vill vara med på ett hörn, helt enkelt, och det är helt accepterat. Vissa yrken kanske har åldersfixering, vilket jag själv oroar mig för just nu, men för övrigt så finns det hur många jobb som helst där man kan vara 80 år om man vill och fortfarande jobba. Kul, tycker jag, om orken finns.

Annika said...

Du, det luktar skumt om det där med kabelTV-bolagen. SÅ kan dom väl för tusan nte göra??? Så otroligt fult mot tittarna. FOX är ju en national channel också...Nej, det kan inte fortgå.

Anonymous said...

å, vad härligt det där med att allt inte är så åldersfixerat. Jag gillar inte det alls.

Svensk media håller ålder som alias "den misstänkte 47-åringen, 35-åringen" etc. och ålder verkar styra vilka jag ska känna samhörighet med och inte. Så är det inte. har nästan aldrig umgåtts med jämnåriga bara för sakens skull utan intresse har varit viktigast.

Bra aspekt att du tog upp det och kul att ni träffades!

Anne-Marie said...

Matilda: Jaha, så det är inte bara ett amerikanskt "fenomen". Sverige måste vara väldigt begränsat i vissa avseenden, framför allt när det gäller ålder och att vara gammal. Kul att höra hur det är i Australien.

Annika: Ja, det är mycket skumt med kabelbolaget. Jag skickade faktiskt ett fax till chefen för bolaget igår. Får se om det har någon effekt.

Maria: Varför är vi svenskar så åldersfixerade? Här i USA talar man aldrig om en persons ålder i nyheterna. Det spelar ju egentligen ingen roll hur fysiskt gammal man är. En 30-åring kan ju vara gammal jämfört med en 60-åring. Allt sitter i sinnet.