Monday, April 9, 2007

Måndag i Mt Shasta

När jag kom till Mt Shasta i förra veckan var det full sommar. Nu har det blivit svalare och är nog mer som en "normal" vår här. Fortfarande finns det otroligt mycket snö uppe på berget Mt Shasta. När jag åkte härifrån i slutet av november fanns det i stort sett ingen snö alls. Det brukar ta ett bra tag innan snön uppe på berget smälter. Det finns alltid några glaciärer kvar men förra sommaren som var så otroligt het gjorde att det var mycket litet kvar av snö och is.

Idag var det dags att göra litet ärenden på sta'n. När man bor på mindre orter och flyttar mellan olika stater finns det oftast inte samma banker. Den bank jag hade i Oregon finns inte här så det var bara att hitta en ny bank och öppna nytt konto. Här i Mt Shasta finns det förvånansvärt många banker för att vara en så liten ort.

Nu när jag är tillbaka i Kalifornien blir det dyrare igen med allt möjligt. Oregon är billigare när det gäller det mesta. Min bilförsäkring kommer att bli dyrare igen men det är bara att acceptera. Något som också är positivt i Oregon är att de inte har någon "sales tax". Här i Kalifornien är den 7.25% och det blir ju en del om man gör större inköp.

Det finns en hel del skillnader mellan de olika staterna och det är något man märker när man bor här under en längre tid. Som turist hade jag ingen koll alls på dessa skillnader.

5 comments:

Annika said...

Mycket att fixa och dona med när man är ny på en ort. Hög sales tax i Kalifornien, hos oss är den 4%...

Desiree said...

Finns för och nackdelar med det mesta. Synd att Californien är dyrt vad gäller det mesta. Vi har dock också hög salestax här i Alabama, den ligger på 8-9%. Jag brukar helt enkelt runda av och för enkelhetensskull räkna med 10% när jag är ute och shoppar, så där är iallfall Califronien billigare. På mat är det dock inte så hög salestax.

Anne said...

Jag upphör aldrig att förvånas över dels hur stort allting är i USA (landt alltså) och att det även inom samma delstat finns sådana skillnader. Mentaliteten här i Portlandområdet verkar vara helt annorlunda än andra områden i Oregon (t.ex. La Grande och Union) där du testade bo ett tag. En tjej på Martins jobb som kommer från kusten sa att det där är ännu mer annorlunda mentalitet. Så att det finns så stora skillnader även inom en delstat, mellan storstad/småstaddet förvånar mig lite. Här i Portlandområdet är det ju betydligt dyrare t.ex än vad det är i t.ex. andra delar av delstaten. Å andra sidan,när jag tänker efter, nog är det ju skillnad inom Sverige också. En slånepåg och en norrlänning t.ex. Om man nu får generalisera.

Anne said...

...skånepåg ska det stå och inte slånepåg :)

Anne-Marie said...

Annika: Det är otroligt mycket att göra när man flyttar. Eftersom jag flyttat så mycket under ett de senaste åren har jag fått in som rutin vad som skall göras.

Desiree: Oregon var jättebra genom att de inte har någon sales tax. När man handlar är det det priset som står på prislappen.

Anne: Jag upphör heller aldrig att förundras över hur stora skillnader det är inom samma delstat. Eftersom jag bara bott i Stockholmsområdet vet jag inte hur det egentligen är i Sverige. Men troligen är det som du säger att det är stora skillnader också där. Slånepåg tycker jag var ett bra, nytt ord!