Wednesday, March 21, 2007

Vårdagjämningen / First day of Spring

Idag är det vårdagjämningen i Sverige och i USA heter det Spring Equinox eller First day of Spring.

När jag först kom till USA tyckte jag det var litet lustigt att kalla det för First day of Spring. Som om våren skulle komma en viss dag. Men det är ju samma sak som i Sverige. Nu blir det bara ljusare fram till sommarsolståndet i juni. När man bor i "mörka Norden" blir en dag som vårdagjämningen något speciellt. I alla fall tyckte jag det. Jag gillar inte mörkret och mår mycket bättre på våren och sommaren.
Här i USA har jag aldrig känt av mörket lika mycket beroende på att hela USA ligger så mycket längre söderut än Stockholm.

Kan den stundande våren och sommaren vara anledningen till att GB lanserat en ny glass som heter "Girlie"? En chockrosa glass med glittersmink i pinnen. Tydligen har det här retat en del i Sverige som säger att glassen är en könsschablonisering. GB å andra sidan tycker att "glassen signalerar 'sommarkänsla', 'stjärnstatus' och 'discokänsla'. Jag minns när jag var en liten tjej och köpte jordgubbsglass eller isglass. Allt verkade litet enklare förr.

5 comments:

Mindi said...

Hi.hi.... jag skrev om den glassen i går i min blogg. :)

Värdsliga problem... det är ju bara en glass. :) Det är så varje år då det kommer en ny glass... för något år sedan blev det ramaskri för lakritspucken var rasistisk osv. ;)

Skoj att följa dina dagar "over there". :)

Kramis
M I N D I

Matildas fikarum said...

Då kan man ju ta bort allt som är tjejigt då. Namn som Angelique, glittrigt nagelack och rosa klänningar.

Hur ska glassar se ut då? Ska de vara beige allihop? Nä, jag tycker debatten är lite fånig.

Annika said...

Måste kolla in den där glassen!!! Härligt med våren iallafall!!!

Typiskt att Stephanie åkte ut igår. Nästan väntat. Väntat att Sanjaya klarade sig också. Är ordentligt LESS på honom nu...

Anne-Marie said...

Mindi: Visst är det litet löjligt det hela. Som sagt, det är ju bara en glass.

Matilda: Visst är debatten fånig. Sverige är litet av "ankdamm" ibland och det här är väl ett bra exempel.

Annika: Det skulle inte förvåna mig om Sanjaya blir kvar länge. Vi får verkligen hoppas att folk, när det närmar sig slutat av American Idol, röstar på de som verkligen kan sjunga.

Anonymous said...

Vad kul! Visste linte att det firades i USA!