Sunday, March 25, 2007

Våffeldagen


I Sverige är det Våffeldagen idag (25/3). Den saknar namnsdag och kallas också för Marie Bebådelsedag. Jag visste egentligen ingenting om den här dagen så Wikipedia kom till min räddning.
Förr var den 25 mars en helgdag och den firas nio månader före jul. Det sägs vara den dag då Jesus "blev till". Den hette tidigare Vårfrudagen (Jesus mor Maria kallades Vår fru). Man tror att namnet Våffeldagen är en missuppfattning och förvanskning av namnet Vårfrudagen och att det skulle vara anledningen till att man äter våfflor den här dagen.

Det var länge sedan jag åt våfflor men jag minns att min mormor brukade göra våfflor. Om det var just den här dagen tvivlar jag på. Min mamma och jag brukade åka och hälsa på min mormor och morfar på en del skollov och då vankades det ofta våfflor. De serverades med vispgrädde (det var riktig vispgrädde som vispades) och någon sylt. Min mormor brukade plocka bär - både blåbär, hjortron och hallon. De där våffelstunderna var riktiga högtidsstunder och jag njöt av min mormors goda våfflor.

Jag har för mig att jag har sett paket med Waffle mix här i USA men jag vet inte riktigt hur man kan göra våfflor utan ett våffeljärn. Jag brukar köpa Lund's Pancake mix ibland. Denna mix gör svenska pannkakor och de är faktiskt rätt goda. Det får vara i stället för våfflor.

Bilden från recepten.se

6 comments:

Matildas fikarum said...

Åh, våfflor!! Frasvåfflor! Det var en evighet sedan jag åt det.

Annika said...

Du får skaffa ett våffeljärn, A-M! Sen kan du göra urgoda frasvåfflor. Våfflor är verklgien ljuvligt gott!!! Nu känner jag mig väldit sugen! borde kanske ta fram järnet...

sophie said...

hej.

sitter och surfar runt bland utflugna svenskars bloggar. kanske för att jag själv flyttat utomlands och undrar om det finns ngn röd tråd bland dem som kom iväg..eller bara a ren nyfikenhet. usa är hejdlöst stort -måste vara intressant. själv ha jag trängt in mig i italien.

kram.

Desiree said...

Åh våfflor. Det vore smaskens. Får kanske köpa ett våffeljärn i sverige och ta med hit så att man kan göra våfflor här.

Anne-Marie said...

Matilda: Visst är frasvåfflor smaskens!

Annika: Kan man köpa våffeljärn här i USA eller är det något som bara finns i Sverige?

Sophie: Välkommen hit! Skall kolla in din blogg nu.

Desiree: Visst är våfflor gott.

Annika said...

Närå, du kan köpa våffeljärn här!!! Blir hur gott som helst med svensk frasvåffelsmet!!