Saturday, March 17, 2007

St Patrick's Day

Jag försökte lägga in svenska och amerikanska helgdagar och andra viktiga dagar på bloggen men det funkade inte. Därför skriver jag litet om St. Patrick's Day som firas idag i USA. Det är en högtid som ju inte finns i Sverige och mig säger den inte så mycket men här i USA firas den däremot på många håll.

St. Patrick's Day hedrar St. Patrick, Irlands speciella helgon. Han föddes i Wales och studerade religion för att kunna bli präst. Det finns tydligen en hel del berättelser om honom, en del är troligen sanna medan andra inte är det. En berättelse som tydligen inte är sann är att han drev ut alla ormar från Irland. Detta skedde alltså inte men många irländare berättar gärna att man inte kan hitta några ormar i Irland.

Den 17 mars var den dag han dog och det firas bland annat med parader här i USA. Den största äger rum i New York där ca 150,000 människor deltog förra året. Grönt är den här dagens färg och många människor klär sig i gröna kläder. Men på många håll går man längre än så och t ex målar grönt på gatorna. I Chicago häller man grön färg i floden som går genom staden och i Savannah får fontänerna grön färg.

Här i Union lär det nog inte bli några festligheter. Det finns nog knappast några irländare här.

Chicago River som färgats grön.

Bilden från Wikipedia

3 comments:

Annika said...

...Och om man inte har på sig grönt idag har andra rätt att nypa en...

londongirl said...

Här i Stockholm firar man på "The Dubliners Pub" vid Norrmalmstorg. Det blir nog grönt där i kväll också. :)

Monica said...

...jag har små gröna prickar i min klänning idag, så det för stå för St Patricks...inga nyp här inte..hehe.

Jag blev helt nostalgisk över kommentaren om Dubliners pub, vi har en sådan pub i Götet också och där hängde vi mycket i ungdomens glada dagar...