Friday, March 23, 2007

Oregon Trail

Många svenskar har ju flyttat till USA under årens lopp. Vilhelm Mobergs böcker beskriver detta otroligt bra. Här i USA gick en stor förflyttning av människor under 1800-talet. Runt 300,000 människor flyttade 2000 miles (ca 320 svenska mil). De flesta utgick från Missouri och kom många månader senare fram till Oregon. Den väg som de gick och åkte kallas Oregon Trail.

Idag var jag i Baker City och besökte ett museum som heter Oregon Trail Interpretive Center. Jag skulle uträtta några ärenden i Baker City och tänkte passa på att besöka det här museet och det var verkligen värt ett besök.

Innan jag besökte museet visste jag egentligen ingenting om den här stora folkförflyttningen som pågick under många år. De som reste var människor som sökte ett nytt liv i västra USA. De lämnade allt bakom sig och det enda de hade med sig var en vagn med mat och några personliga tillhörigheter. Tydligen fick många lämna både mat och saker utmed vägen eftersom hästarna och oxarna inte orkade dra de tungt lastade vagnarna. Många dog utmed vägen men de flesta kom fram och skapade sig ett liv i det som nu är Oregon. En del fortsatte till Kalifornien eftersom de hade hört ryktas om att de kunde finna guld där.

Intressant att lära sig mer om en del av USAs historia. Helt klart är det ett land med en "pioneering spirit" som fortfarande håller i sig.

6 comments:

Anonymous said...

Visst har USA en spännande historia...

Annika said...

ja, jag minns när jag besökte Astoria i Oregon. SÅ skandinaviskt! framförallt finskt, tror jag. Vacker plats!

Matildas fikarum said...

Nybyggarandan finns kvar även i Australien. Det är en helt annan känsla än i Europa, som verkligen känns åldrat. På ett sätt. Det är mycket svårt att förklara hur man märker skillnaden.

Anne-Marie said...

Maria: Välkommen hit! Jag kan väldigt litet om USAs historia men nog finns det mycket intressant här.

Annika: Har aldrig varit i Astoria. Kusten är så annorlunda än östra Oregon där jag nu är. Ser inte något speciellt skandinaviskt här.

Matilda: Kanske andan har att göra med att de som flyttade var mer initiativrika än de som stannade kvar i t ex Sverige.

Matildas fikarum said...

Så är det nog. Samt att de nya inte hade något att falla tillbaka på utan måste fixa allt själv.

Desiree said...

Väldigt interessant. Tur att man själv inte behövde flytta på detta sätt. Man blir verkligen full av beundran för nybyggarna.