Tuesday, March 27, 2007

Att deklarera i USA

När jag var barn minns jag att min pappa alltid brukade göra deklarationen och det var många olika blanketter som skulle fyllas i. Nuförtiden är det ju hur enkelt som helst för de allra flesta. Informationen är förtryckt och det är bara att kontrollera att uppgifterna stämmer.

Här i USA är det inte alls så enkelt. Jag har aldrig gjort deklarationen eftersom M alltid brukade göra den. Det är massor med blanketter och sidor som skall fyllas i och det verkar otroligt komplicerat. Kanske det inte är så svårt som det ser ut men för en novis som mig är det rena grekiskan.

Efter Ms bortgång stod jag här med deklarationen och visste inte vad jag skulle göra. Min advokat kom med tips på ett företag i La Grande och där togs det hela hand om av en trevlig och duktig kvinna.

Jag var där idag och skrev på blanketterna. Tyvärr blir det inget över efter det att jag betalat in restskatt och deklarationsföretaget fått sina pengar. Nästa år blir det att anlita någon annan eftersom jag är väldigt tveksam till om jag själv kan klura ut hur man skall fylla i dessa krångliga blanketter. Det är ju inte bara de statliga (federal) skatterna utan också skatterna för den stat man bor som skall klaras av. Internal Revenue Service kanske skulle behöva åka på studiebesök hos svenska Skattemyndigheten.

För att avsluta med något helt annat. Så var det första paret bortröstat i Dancing with the Stars. Det blev Paulina (en fotomodell) och Alec (proffs). Inte helt oväntat kanske. Paulina såg litet stel ut tyckte jag när hon dansade sin mambo.

5 comments:

Desiree said...

Vi anlitade också någon som hjälpte oss med deklarationen här eftersom det är vårt första år. Hade inte så mycket kolla på vilka avdrag man kunde göra. Tycker absolut att det var värt att anlita någon även om det kostade ett par hundra dollar.

Själv är jag urdålig på att deklare vare sig här eller i sverige. Precis som du har det alltid varit lättast att överlåta det hela till någon annan.

Annika said...

Vi använder oss av H&R Block. Kan jag rekommendera, faktiskt. Maken är CPA, men deklarera vill han inte göra.

Jaha, Paulina blev utröstad. Håller med, hon var stel...

Anne-Marie said...

Desiree: Nog är det lättast att låta någon annan göra det åt en här i USA. I Sverige var det mycket lättare tyckte jag eftersom allt var förtryckt.

Annika: Ja, det kanske blir H&R Block nästa år. De finns ju över hela USA.

Anne said...

Vi hade också H&R i år. Vi är supernöjda, allting gjorde via e-mail och telefon så det var väldigt smidigt också. Hyfsat billigt också, så kan rekommenderas.

Matildas fikarum said...

Jag har deklrarerat på nätet i flera år. I Australien är det så lädd. Ladda hem programmet, fyll i inkomst och skatt och skicka iväg. Programmet minns alla persondetaljer som adresser och sånt från år till år. Superlätt!