Friday, February 2, 2007

Groundhog Day


Idag är det Groundhog Day. Den 2 februari firas denna dag i USA och Canda. Traditionen säger att om en groundhog (skogsmurmeldjur) kom ut från sin håla denna dag och inte såg sin skugga, på grund av att det var mulet, skulle vintern snart ta slut. Däremot om denna groundhog såg sin skugga, eftersom det var klart och soligt, skulle den bli skrämd och springa tillbaka till sin håla och vintern skulle fortsätta ytterligare sex veckor.

Det finns en helt underbar film som heter Groundhog Day. Den utspelar sig i Punxsutawney - hur kan man komma på ett sådant namn på en stad. Filmen beskriver en TV-reporters väg till större ödmjukhet och förståelse av sig själv. Han får återuppleva samma dag om och om igen tills han blivit mindre självisk. Bill Murray är obetalbar i den här rollen. Kan verkligen rekommenderas.

I verkligheten firar man Groundhog Day i Punxsutawney genom att den lokala groundhogkändisen Phil får komma ur sin håla. Tydligen lever Phil under resten av året i stadens bibliotek med sin "fru" Phyllis. I år såg Phil inte sin skugga så vi får hoppas på en tidig vår.

2 comments:

Annika said...

DEN filmen är en av mina favvisfilmer!!! helt underbar!
Hur gick det igår? Såg murmeldjuret sin egen skugga, eller inte?
Nu får jag lust att se Groundhog day. har den inte på dvd. Ännu.

Victoria said...

Åh, Groundhog Day är en av mina favoriter också! Tack för hälsningen i gästboken! Kram/Vic